Епидемия от рак заплашва Европа

0
Близо един милион нови случая на онкологични заболявания не са били диагностицирани навреме заради пандемията от КОВИД-19
Близо един милион нови случая на онкологични заболявания не са били диагностицирани навреме заради пандемията от КОВИД-19

Близо един милион нови случая на онкологични заболявания не са били диагностицирани навреме заради пандемията от КОВИД-19

Експерти предупреждават, че Европа е изправена пред "епидемия от рак", ако не бъдат предприети спешни действия за ускоряване на лечението и изследванията в тази област, след като близо един милион нови случая не са били навреме диагностицирани заради пандемията от новия коронавирус. За това съобщи електронното издание на британския "Гардиън", цитиран от БТА.

Въздействието на КОВИД-19 и концентрирането върху инфекцията разкриват слабостите на здравните системи по отношение на изследването и лечението на рака на континента. За това предупреждават авторите на доклада "European Groundshot - Addressing Europe's Cancer Research Challenges: а Lancet Oncology Commission" - представители на научни, здравни и пациентски организации в Европа, публикуван от специализираното издание "Лансет".

Една от неочакваните последици от пандемията е вредният ефект от скоростното пренасочване на здравни услуги към борба с инфекциите от новия коронавирус и локдауните върху лечението и медицинските услуги за пациенти с онкологични заболявания, както и върху изследванията в тази област.

"За да подчертаем мащабите на проблема, отбелязваме, че по наши оценки около един милион случая на рак не са диагностицирани в Европа по време на пандемията от КОВИД-19", пишат авторите в "Лансет онколъджи". Те отбелязват, че се увеличават данните за пациенти, диагностицирани в напреднал стадий на рак в сравнение с периода преди пандемията от КОВИД. Експертите предупреждават, че в следващите години това ще подложи на все по-сериозен натиск здравните системи в Европа.

След анализ на данни авторите на доклада установили, че в първата година от пандемията лекарите на континента са прегледали с 1,5 милиона пациенти с рак по-малко, отколкото предишни години. Всеки втори пациент с онкологично заболяване не е получил навреме нужното му лечение - операция или химиотерапия.

Пропуснати са били около 100 милиона предвидени прегледа за скрийнинг. "Смятаме, че са били пропуснати приблизително един милион случая на рак в Европа по време на пандемията от КОВИД-19", каза проф. Марк Лоулер от Куинс юнивърсити в Белфаст, водещ автор на изследването. "Сега се надпреварваме с времето, за да открием тези пропуснати заболявания".

Той изтъква и вредния ефект върху онкологичните изследвания в този период, когато лаборатории спираха работа и бяха отлагани или прекратявани клинични изпитания в първата вълна от пандемията. "Разтревожени сме, че Европа се е устремила към пандемия от рак през следващото десетилетие, ако здравните системи и изследванията на рака спешно не бъдат издигнати като приоритет", каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    Очакваше се
    Това се очакваше. Експериментът продължава. Умишленото възпрепятстване на профилактиката сега ще бъде оправданието за многото болни от рак. А всъщност ваксините започват да си казват думата.
  • 1
    1
    Indianec v BG
    https://www.dunavmost.com/novini/otgledano-v-laboratoriya-meso-izliza-na-pazara-v-sasht Ей тук е заровено кучето. Хау!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари