Д-р Кожухаров: Увеличават се случаите на заболели от рак на кожата

0
В Русе през изминалата година новооткритите случаи са общо 230
В Русе през изминалата година новооткритите случаи са общо 230 Снимка: КИС 13

Търсете консултация с дерматолог при хронична рана, призова д-р Камен Кожухаров, директор на онкодиспансера в града.

Д-р Камен Кожухаров, директор на Комплексния онкологичен център в Русе, днес предупреди на нарочен брифинг, че в града има тенденция към увеличаване на заболелите от рак на кожата.

В Русе през изминалата 2018 година новооткритите случаи са общо 230, като броят на мъжете и жените е равен - 115 на 115. През 2017 г. повече от новооткритите заболели с рак на кожата са били мъжете - 117, докато броят на жените е бил 90, а поглед към статистиката от 2016 показва отново повече заболели мъже - 132 -ма при 69 жени.

Според д-р Кожухаров, тази тенденция може да бъде обяснена със застаряването на населението и твърде интензивното плажуване при по-старите поколения. Той беше категоричен, че цифрите не трябва да стряскат хората, но настоя за консултация с дерматолог при хронична рана.

Д- р Кожухаров поясни, че здравословен тен може да бъде добит за седмица и разкри, че не е желателно през горещия период тялото да бъде оставено без материя, била тя дори полупрозрачна, и добави, че самият той ходи на плаж с тениска. Даде съвет и как да бъде открит най-подходящият слънцезащитен крем, в зависимост от типа кожа - когато намажем с крем участък върху вътрешната част на ръката и оставим половин час на слънце, можем да бъдем сигурни, че кремът действа, ако се открива разлика в тена.

Рисков фактор за злокачественото образувание е наситеността на кожата с меланом и в тази връзка уточни, че по- уязвими са светлите хора. На плажа не бива да стои прекалено дълго и да се допусне изгаряне на кожата, да се ползват слънцезащитни кремове, а след излизане от водата да се положи отново крем, посъветва той и поясни, че съветите му са предназначени и за планинарите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари