За първи път в онкодиспансера консултираха пациент с генетично изследване за рак

1
Жената е родена в Русе, но живее в САЩ
Жената е родена в Русе, но живее в САЩ Снимка: Dunavmost

За първи път в русенския онкодиспансер беше консултиран пациент с генетично изследване за рак на гърда и яйчници, съобщиха от КОЦ.

Жената е родена в Русе, но живее в САЩ, където в специализирана калифорнийска лаборатория е провела генетични тестове.

Решението да направи изследванията русенката взела след поредица злокачествени заболявания в рода й. Резултатите показват, че до навършването на 70-годишна възраст, вероятността тя да се разболее от рак на гърдата е 50%, а от рак на яйчниците е 11 %. Пациентката е провела срещи със специалисти по генетика в САЩ и в България.

Завръщайки се в  Русе, тя решава да се консултира и с русенските онколози. Това, което й препоръчват и българските, и американските медици, е подкожна мастектомия на млечния паренхим.  Така реално жената свежда до минимум вероятността да се разболее от рак.

Според д-р Камен Кожухаров, управител на КОЦ, генетичните изследвания навлизат вече и в България. Лекарят препоръчва колкото се може повече пациенти да се възползват от тях. По този начин се осигурява не само превенция, но и реално се спасяват човешки животи, убеден е д-р Кожухаров . Изследването се прави чрез натривка от устната кухина.

Статистиката показва, че хормонално активните тумори са най-агресивни при жените в активна възраст. Тоест най-уязвими се оказват дамите под 50 години, тъй като те все още са в менструален период, а ракът на гърдата спада към групата на хормонално чувствителните тумори. Според данните разпределението на рак на гърдата по възраст е следното: Първа група - под 50 години – 23 %; Втора - между 50 и 70 години – 52% и Трета група - над 70 години – 25%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари