Д-р Георги Миндов: Преди се редяхме за банани, сега за ваксини

0
Има тотален хаос при провеждането на ваксинацията срещу коронавирус
Има тотален хаос при провеждането на ваксинацията срещу коронавирус Снимка: БГНЕС

Има тотален хаос при провеждането на ваксинацията срещу коронавирус

Това заяви пред bTV председателят на дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.

Той се оплака, че има хора, които са се записали още през месец януари за ваксина, но още чакат. Има лекари, при които списъците са с над 400 души и до момента са ваксинирали под 10%.

Д-р Георги Миндов попита здравните власти как ще решат този дефицит. "Ние сме като в развития социализъм - преди се редяхме на опашки за закупуването на банани, а сега се редим за ваксини".

Той потвърди, че в страната ни е получена партида от ваксините на "АстраЗенека", която е била спряна в няколко държави поради смъртен случай в Австрия и случаи на тромбоза.

Според д-р Миндов "българите не трябва да се страхуват, защото нищо няма да се получи". Той уточни, че всеки, който се е ваксинирал може сам да провери с коя патрида е бил ваксиниран от картончето, което получава при поставянето на ваксината.

В сряда Европейската агенция по лекарствата съобщи, че Австрия, България, Кипър, Дания, Естония, Франция, Гърция, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Испания и Швеция са получили ваксини на "АстраЗенека" от партида ABV5300 . Уточнението бе направено поради проверката на смъртен случай в Австрия, където ваксина от тази партида е била поставена на починалия по-късно пациент. До вчера в агенцията са получени още две съобщения за тромбози след поставянето на ваксини от въпросната партида. Освен Австрия, решение да спрат използването на ваксини от партидата взеха още и Естония, Литва, Латвия и Люксембург. Партидата съдържа общо 1 милион дози, доставени в 17 държави.

Досега заради ваксината на "АстраЗенека" са получени 22 съобщения за тромбози сред 3 милиона имунизирани с този препарат в ЕС и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари