Д-р Дикова vs д-р Маринова

1
Част от спешните медици подкрепят д-р Дикова, а друга част застават зад д-р Маринова
Част от спешните медици подкрепят д-р Дикова, а друга част застават зад д-р Маринова Видео: Русе Медиа

Протест на работещите в Спешна помощ се състоя тази сутрин в Русе.

Те не приемат резултатите от конкурса за нов директор, проведен от здравното министерството. Протестиращите настояват техен шеф да остане временно изпълняващата длъжността д-р Недка Дикова, вместо спечелилата конкурса д-р Иванка Маринова. Ако това не се случи, възнамеряват да подадат колективно оставките си.

Конкурсът бе обявен през януари, като до провеждането му за временен директор бе назначена д-р Недка Дикова. Близо 80 на сто от работещите в центъра и филиалите му са доволни от настъпилите промени – увеличение на заплатите и въвеждане на 7-часов вместо 8-часов работен ден.

В момента се дава възможност да се работи по-свободно и просто има диалог, а има ли диалог, нещата стават. За първи път с такава цифра ни се увеличиха заплатите. И въпреки всичко нашите заплати остават едни от най-ниските в страната. Най-после се подготвят документите да минем на 7-часов работен ден – не може в цялата страна да работят по 8 часа, а при нас да ни казват няма как, не може“, казва фелдшерът Росен Христов, цитиран от Русе Медиа.

Протестиращите смятат, че д-р Дикова е диалогичен човек, който живее с техните болки и проблеми. Затова настояват здравното министерство да отмени избора на д-р Иванка Маринова и да направи нов конкурс. Казват, че нямат нищо против нея като колега, но не я искат за ръководител.

Познаваме ги и двете, нищо лошо няма да кажа нито за единия, нито за другия кандидат. Просто за момента заставаме зад д-р Дикова по ред причини. Тя е една от нас, застана зад нашите искания,виждания, просто живее с нашата болка, с нашите проблеми, докато д-р Маринова, прекрасен човек, прекрасен специалист, но в годините беше много далеч от нас, от нашите проблеми. Просто с нея нямаме въобще някаква допирна точка по какъвто и да било проблем.

Било за униформа, било за работно време, било за нещо друго. В лицето на д-р Дикова виждаме човека, който може да ни управлява, всъщност ние не търсим кой да ни управлява, ние искаме човек, който да ни ръководи, който да живее с нашите болки и проблеми и да се бори заедно с нас. Искаме ние сами да си изберем съвсем демократично кой да ни ръководи, да не ни пречат, защото сме видели, че за един месец направихме крачка напред“, обяснява фелдшерът Мариана Ганчева.

Част от работещите в Спешна помощ обаче не подкрепят протеста, тъй като смятат, че новият директор е подходящ за поста, а и е спечелила конкурса.

Позицията на новосъздадената синдикална организация към КНСБ пък изобщо не стана ясна. Нейният председател Светлин Иванов, синдикален лидер, обясни, че подкрепят д-р Дикова за направеното от нея през изминалия месец, но не са против д-р Маринова. Накрая заяви, че подкрепят всички началници, без значение кой ще бъде.

Новият директор д-р Иванка Маринова засега се въздържа от коментар по случая.

Протестиращите заявиха, че ако до десет дни от здравното министерство не вземат отношение, ще последват колективни молби за напускане с едномесечно предизвестие.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари