Д-р Аспарух Илиев: Не си мерете антителата, те не са показател

0
"Антителата при Ковид, за разлика от други болести, не дават ТОЧНА представа за защитата. Рутинно никъде извън България не се тестват", категоричен е лекарят
"Антителата при Ковид, за разлика от други болести, не дават ТОЧНА представа за защитата. Рутинно никъде извън България не се тестват", категоричен е лекарят Снимка: Фейсбук

Предвид нарастващото напрежение с наближаването на Ковид вълната с Омикрон, логично започват да растат и въпросите за бустер при един или друг човек с определен медицински проблем или състояние

 Като цяло препоръките за бустер не се различават по нищо от тези за нормалната Ковид ваксинация. Ако не сте ваксинирани изобщо, има смисъл да започнете с ваксинирането сега - някаква защита е по-добра от никаква защита.

Отново препоръчвам да посетите сайтовете на Министерството на здравеопазването, на ECDC, на ЕМА и на Изпълнителната агенция по лекарствата за сигурна информация в морето от разнопосочни мнения. Там, където данните не са на български, ползвайте интернет браузър с вградена функция за превод като Гугъл Хром.

Най-общо КАТЕГОРИЧНИТЕ позиции на наука и регулаторите са:

1. Не си мерете антителата, те не са показател имате ли нужда от ваксина или бустер. Има нужда, антителата при Ковид, за разлика от други болести, не дават ТОЧНА представа за защитата. Рутинно никъде извън България не се тестват.

2. Бременни след 12 седмица на бременността могат и трябва да се ваксинират с РНК ваксини и да си поставят бустер. Кърмачките също могат да си ваксинират с РНК ваксини. Няма никакви данни за сте.илитет след ваксинация. Напротив, мъже след Ковид могат често да имат трайно намаление на качествените сперматозоиди.

3. Ваксинация и бустер след преболедуване се препоръчва, за да имате възможно най-добра защита. Преболедувалите ги повтаря и то нерядко (особено в България, за причините за което ще напиша и отделен пост). При Омикрон ситуацията ще е с още един порядък влошена.

4. Хора над 65 години, както и хора с хронични болести като диабет, хипертония, сърдечна недостатъчност, периферна съдова болест, астма, ХОББ, рак, автоимунни заболявания е важно да се ваксинират. При терапия с лекарства, потискащи имунитета, рискът е ваксината да не проработи, а не да имате странични реакции

5. Това, че високо ваксинираните страни боледуват много, не значи, че боледуват тежко. Мутантът избягва отчасти имунитета (затова и многото болни), но не напълно (затова и те боледуват леко). Почти всички починали във високо ваксинираните страни са неваксинирани.

6. Ваксинираните с Янсен имат особено голяма нужда от бустер, защото ефективността на еднодозовата ваксина е по-ниска. Ефективността на двудозовата ваксина на Астра е по-висока, но както всички други, и тя има нужда от бустер.

7. Няма опасност от свръхактивиране на имунната система. В някои изключително редки случаи след ваксинация може да има лека промяна в някои кожни или други проявления на автоимунни заболявания например (много рядко), но те бързо се нормализират.

8. Носете маски, дори обикновени хирургични вършат добра работа. Носенето им под брадата има само козметичен ефект и пази толкова, колкото червен конец на ръката.

9. Алергиите не са противопоказание за ваксинация, освен доказана алергия към някоя от съставките.

10. Рискът от тромбози не е противопоказание. Няма нужда от аспирин и антикоагуланти след ваксиниране.

11. Ако сте имали сериозна и трайна реакция към ваксината при предишните дози, разбира се, бустерът трябва да се съобрази с това и да се прецени дали да се сложи. Ако сте приели предишните дози без проблеми, няма причина сега да е различно.

12. Млади мъже и момчета (основно между 14 и 30 годишна възраст) могат много рядко да имат възпаление на сърцето от РНК ваксините (след втора доза), което почти винаги преминава след почивка и терапия. Няма данни след бустера този проблем да се влошава.

Д-р Аспарух Илиев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари