Магистрати от ЕС посетиха Русенския съд

1

На 04.10.2016 г. (вторник) магистратите от Окръжен съд – Русе посрещнаха шестима свои колеги от няколко европейски държави – Австрия, Финландия, Италия, Германия, Испания и Унгария.

Чуждестранните магистрати са на посещение в гр. Русе по линия на Националния институт на правосъдието (НИП) в рамките на Обменна програма за 2016 г. на Европейската мрежа за съдебно сътрудничество (ЕМСО). Целта на програмата е запознаване с функционирането на българската съдебна система, както и обмяна на опит и добри практики.

По време на посещението си чуждестранните съдии имаха възможността да се запознаят от първо лице със съдебното производство в Р. България. В една от съдебните зали на съда наблюдаваха заседанията по насрочените за деня въззивни граждански дела. След приключване на делата, под формата на беседа бяха запознати с основните правила на българското съдопроизводство, а от своя страна те споделиха приликите и разликите с националното им законодателство.  

По-късно чуждестранните магистрати имаха възможността да разгледат Мраморната зала и част от канцелариите на съда. Витражите по стените на залата очароваха магистратите, които с интерес изслушаха кратка история за  изграждането на Русенската съдебна палата. По време на обиколката из канцелариите бяха запознати със структурата и функциите на съдебната администрация, с работата на магистратите и на съдебните служители.

С помощта на мултимедийна презентация гостите разгледаха интернет-страницата на Окръжен съдРусе.  Впечатли ги разработеният от ОС-Русе модул, посредством който страните по делата и техните процесуални представители имат безплатен електронен достъп до пълното движение по делата, както и до постановените по тях съдебни актове. Съдиите споделиха колко полезна е  информацията, която гражданите в реално време могат да получат на сайта на съда за разглежданите в момента дела по съдебни зали.

Последната част от визитата се състоя в Конферентната зала на съда, където окръжните съдии обмениха опит и добри практики с чуждестранните си колеги. Бяха обсъдени различни теми, свързани със съдебната система в Р. България и в останалите европейски държави, сред които разпределението на делата, отчитането натовареността на отделния съдия, приключването на съдебните дела със споразумение, уеднаквяване на съдебната практика и др.

На раздяла и гости, и домакини споделиха как бързо и неусетно са изтекли прекараните няколко часа заедно и си пожелаха за в бъдеще да се срещнат отново.​

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари