ЧСИ-та запорират помощи, заради пропуски в закона

1
Запорирането на социални плащания като обезщетения и помощи е чисто законодателен пропуск, а не умишлено действие
Запорирането на социални плащания като обезщетения и помощи е чисто законодателен пропуск, а не умишлено действие Снимка: iStock

Запорирането на социални плащания като обезщетения и помощи е чисто законодателен пропуск, а не умишлено действие от страна съдебните изпълнители.

Това се посочва в позиция на Камарата на частните съдебни изпълнители, предаде БТА.

По закон ЧСИ трябва да запорира сметките на длъжника, за да удовлетвори неговия кредитор. Заради банковата тайна обаче той няма никаква информация какъв е произходът на парите по сметката му - дали средства са социална помощ, пенсия, трудово възнаграждение или други, попадащи в графата изцяло или частично "несеквестируеми вземания".

Законът изисква налагането на запор да изпреварва уведомяването им за образуваното изпълнително производство, тъй като длъжникът би могъл да изтегли парите си от банката и кредиторът да не може да се удовлетвори, припомнят от камарата.

От Камарата категорично възразяват ЧСИ умишлено и популистки да бъдат обвинявани за проблеми, за които те не само че нямат никаква вина, но точно обратното - от години работят за тяхното нормативно отстраняване.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари