Чеци се гаврил с Яна 30 минути

0
Осъдиха Николай Русинов на 20 години затвор за смъртта на младата жена
Осъдиха Николай Русинов на 20 години затвор за смъртта на младата жена Снимка: БГНЕС

Шест години и 8 месеца след убийството на 28-годишната Яна Кръстева случаят официално приключи.

Върховният касационен съд (ВКС) даде 20 години затвор на Николай Русинов - Чеци за смъртта на младата жена, която, преди да умре, е бита и изнасилвана между 20 и 30 минути. Присъдата е окончателна, пише 24 часа.

На 13 април Русинов ще посрещне 42-ия си рожден ден сред останалите лишени от свобода в Първи отряд на софийския затвор, където е от 2015 г. Там бе изпратен веднага, след като първо получи доживотна присъда. После тя бе заменена с 20 г. затвор от апелативния съд и потвърдена от върховния, защото престъплението не било извършено “с изключителна жестокост”.

Преди да влезе в затвора, Чеци работи като преводач в търговска фирма, без трудов договор, само на комисиони.

Полуголото и окървавено тяло на Яна Кръстева е открито на 10 юли 2011 г. в храстите недалеч от Конната база в Борисовата градина от случаен минувач. Аутопсията показва, че младата жена е починала между 36 и 40 часа преди намирането на трупа.

В първите седмици разследването е в задънена улица, въпреки че са разпитани над 60 свидетели, основно младежи, които в петъчната вечер на 8 юли 2011 г. са в Борисовата градина. Те са там заради два концерта - един на стадиона на ЦСКА и друг - на раппевеца Спенс, в популярното заведение “Маймунарника”. За 4 месеца е задържан клошарят Пламен Трифонов, но срещу него не се събират достатъчно доказателства и той е освободен. Разследващите проучват Чеци, който е заподозрян от самото начало, но не е арестуван веднага. Той е последният, видял Яна жива. Двамата се срещат в “Маймунарника”. Общ приятел ги представя. Сближаването е около полунощ. Танцуват хип-хоп, Яна присяда на масата на Чеци. Купонът е обилно полят с алкохол. Тя пие бира, а той - уиски, джин, ром.

Около 2:00 часа си тръгват заедно, защото са в една посока - кв. “Хаджи Димитър”.

Докато вървят по алеите, Чеци се възползва от Яна. Насилва я да правят секс, а после я задушава, като притиска устата с едната си ръка, а с другата я държи за гърлото. Докато се гаври с младата жена, я шамаросва, блъска я по главата и я удря по тялото.

До последния си дъх тя е осъзнавала какво се случва, изпитвала е ужас и болка, казва съдът. Смъртта не настъпва внезапно или за секунди, а агонията продължава 20-30 минути.

През всичките години Чеци отстоява една защитна теза. Нямал мотив да убие Яна, защото двамата правили доброволен секс. Тя не се противила, а напротив - сама му дала сигнали. Той използвал презерватив.

“Много по-важни са следите върху 9-те мокри кърпички около Яна. По тях има негова сперма, но и кръв от Яна. Кръв има и по дрехите ѝ - разкъсан панталон и потник, скъсани бикини, ветрило, калъф и панел за телефон”, пишат върховните съдии.

Според тях “кръвта дава достатъчно информация за ударите по носа и по тялото на Яна, както и че те предхождат и съпътстват половия акт до настъпването на смъртта”. По Яна има следи, типични при изнасилване - наранявания от вътрешната страна на ляво и дясно бедро и в половата област.

Съдиите недоумяват защо Чеци не е обвинен за изнасилване и посочват това като пропуск.

Оборват и тезата, че Русинов е имал съучастници. Според обвинението той действал с други двама, които уж държали ръцете на Яна. Прокуратурата стига до този извод заради два косъма от неизвестни мъже. Общо върху тялото на Яна са намерени 7 косъма. 5 от тях са на Чеци, показва ДНК експертиза, направена в лаборатория в австрийския град Инсбрук. Не е ясно обаче на кого са другите два.

“Позоваването само на резултатите от ДНК изследването на два косъма не е достатъчно за категоричен извод за присъствието на други мъже”, пишат съдиите от ВКС. За да определят присъдата, те вземат под внимание психологическата и психиатричната експертиза на Чеци.

В изследването си експертите не го определят “като поначало агресивен, садистичен, безмилостен, а като склонен на агресия при възникване на основателна за него пречкда постигане на целта си”.

Така е и в нощта срещу 9 юли 2011 г. , когато двамата с Яна си тръгват от “Маймунарника”.

“Той е обнадежден, че ще постигне интимност, разчитайки и на поетия от нея алкохол, проявявайки упоритост и достигайки до неоправдана агресия. Това не води до извод, че е желаел смъртта ѝ, а се е отнесъл нехайно към възможното ѝ настъпване”, казва съдът.

Чеци е задържан на 30 април 2012 г., близо 10 месеца след смъртта на Яна, след като от Инсбрук пристигат резултатите от ДНК експертиза. В годините зад решетките той уплътнява времето си, като пише жалби и води дела срещу затворническата администрация. Само през 2017 г. е имал 4 дела в административния съд в София и още няколко в районния.

Последното му дело е от 29 март т. г. То е затова, че на 27 ноември м. г. затворническата управа му взела часовник, който не бил негов. На 28 декември комисия в затвора се занимала с оплакванията на Русинов. Часовникът е върнат на 2 януари т. г. Чеци обаче иска от надзирателите да му платят 180 лв., тройната стойност на часовника, защото го върнали с две драскотини на стъклото, както и да разбере кой го е повредил. Делото е насрочено за 14 май. То и останалите дела ще са повод Чеци от време на време да напуска килията.

Явор Кръстев: Присъда за убиеца има, но горчивината си остава

“Две седмици се въртях из Съдебна медицина в София и се молех да освободят тялото на Яна от моргата. Разследващите най-после ми влязоха в положението и разрешиха да я погребем в родното ми с. Хърлец и накрая душата ѝ намери покой.”

Този спомен от лятото на 2011 г. изниква най-напред в съзнанието на Явор Кръстев, бащата на Яна, когато се връща към трагедията, белязала живота на семейството му.

Смъртта на Яна съсипва Явор и съпругата му Росица, отразява се зле и на другите им деца. С разклатено здраве, бащата в последните 2 г. е чест пациент на болниците в Северозападна България и София, джобовете му са пълни с всевъзможни хапчета.

Новината, че ВКС окончателно е присъдил 20 г. затвор за Чеци, го заварва в Медицинска академия, където изследват Явор заради проблеми с белите му дробове, по-рано мъжът е лекуван и във врачански диспансер.

“Тъкмо излязох, след като изследването с ядрено-магнитен резонанс и видях на джиесема над 40 неприети повиквания, споделя Кръстев. - Повечето обаждания бяха от журналисти, търсили са ме да коментирам за пореден път присъдата над изверга Чеци. Ама какво има до казвам повече? Сигурно стотици пъти вече съм си казвал мнението си и за убиеца, и за правораздаването. Десетки пъти са ме цитирали по вестниците, че съжалявам за премахването на смъртната присъда у нас.”

Пенсионери от няколко години, Явор и жена му Росица са сами в просторната си къща в с. Хърлец. Децата им имат свой път в живота. Най-близо е дъщерята Даниела, която живее и работи в Козлодуй. Тя най-често се отбива в Хърлец и се грижи за родителите си.

“7 г. минаха от смъртта на сестра ми Яна, но не можем да я забравим, въздъхва Даниела Михайлова. - Яна беше много лъчезарен човек, страшно обичаше живота и ни заразяваше всички с идеите си за успешна кариера. Сега, всеки път като видя тъжните очи на мама и тате, се сещам за нея и за нелепо прекъснатия ѝ път в живота. Никаква присъда не може да заличи мъката ни.”

"Когато стана убийството и като започнаха мъчителните перипетии около разследването, ми се обадиха роднините от Румъния. Знаеха всичко от медиите, затова ми предложиха да си взема семейството и да се преселя при тях, в едно китно село в равнината. Дори ми бяха намерили къща за 3 хил. евро. Бяха готови да съберат парите и да я купят, за да се настаним там. Аз им благодарих, но им рекох, че винаги съм се чувствал българин и няма да оставя страната си. Ще остана, викам, и ще се боря с всички трудности, докато получим възмездие. Е, борих се, има някаква присъда срещу убиеца Чеци... Ама защо ли една горчивина си остава в мен, която усещам по-силно от всичките ми болести”, казва Явор Кръстев.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари