Черни балони полетяха в небето в Русе

0
Русенци казаха "Не" на войната по пътищата
Русенци казаха "Не" на войната по пътищата Видео: БГНЕС

Русе каза "Не" на войната по пътищата

Група русенци, сред които родители и близки на загинали на пътя, се събраха в центъра на крайдунавския град и така се включиха в националния протест "Да спрем убийствата на пътя!".

На стъпалата пред сградата на общинската и областната администрации те поставиха транспаранти с надписи "Намали скоростта! Не разбивай мечтите си на асфалта!", "Спазвай правилата! Не ставай убиец!", "Аз спазвам правилата и пазя твоето дете! А ти пазиш ли моето?".

Протестиращите запалиха свещички и пуснаха в небето черни балони, символизиращи душите на загиналите при катастрофи.

Вече има внесено предложение за създаване на Агенция за безопасност на движението по пътищата, подчинена на Министерски съвет, обясни Пламен Митев – баща на 16-годишната Петя, загинала от удар на камион.

„Въпреки всички предприети мерки, България е единствената страна в Европейския съюз, която за седем години не е подобрила безопасността си на движение по пътищата, което все още е на нивото от 2011 г.“, допълни Митев. Той даде за пример съседна Румъния, където Законът за движение по пътищата се прилага с цялата си строгост, а по българските пътища румънските шофьори се чувстват безнаказани.

Протестиращите искат много сериозни глоби за шофьорите, които не спазват правилата, и повече камери на пътя, защото иначе недобросъвестните водачи се превръщат в потенциални убийци зад волана.

Протестът има за цел да покаже на законотворците, че обществото очаква по-тежко наказание за подобно поведение.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари