Частично слънчево затъмнение ни очаква в неделя

1
Зрелищният "огнен пръстен" ще се вижда от 6:45 ч. до 12:34 ч.
Зрелищният "огнен пръстен" ще се вижда от 6:45 ч. до 12:34 ч.

Астрономическото лято настъпва у нас в 00:43 часа на 21 юни, когато е и лятното слънцестоене, се посочва в астрономическия календар за 2020 година.

Днешният ден е най-дългият ден в годината.

Частично слънчево затъмнение ще можем да наблюдаваме в първия ден от астрономическото лято, информира bTV.

Пръстеновидно слънчево затъмнение ще премине над Африка и Азия през уикенда, като Луната ще блокира над 99% от слънчевата светлина.

Зрелищният "огнен пръстен" ще се вижда от части от Централна Африка и Азия между 3,45 ч. и 9,34 ч. по Гринуич (6,45 ч. до 12,34 ч. българско време) в неделя, 21 юни.

Максимумът му ще е в 6,40 ч. по Гринуич (9,40 българско време).

Ще започне над Централна Африка и ще приключи над Китай и Тихия океан. Частично затъмнението ще се наблюдава над Югоизточна Европа, Северна Австралия и части от Тихия и Индийския океан. Ще бъде излъчвано на живо от проекта "Виртуален телескоп" (Virtual Telescope Project).

През лятото на територията на по-голямата част от България най-високите средни дневни температури са през юли, а по Черноморието и в планините - през август.

Лятото е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с есента, зимата и пролетта. Летният сезон започва с лятното слънцестоене - около 21 юни в Северното полукълбо и около 22 декември в Южното полукълбо, и завършва с есенното равноденствие - около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Южното полукълбо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари