Бюджет 2024 удря нов шамар на фермерите

0
Честито на новодошлите в сивия сектор, иронично коментират работещи в земеделския сектор
Честито на новодошлите в сивия сектор, иронично коментират работещи в земеделския сектор

Честито на новодошлите в сивия сектор, иронично коментират работещи в земеделския сектор

Ако проектобюджетът за 2024 бъде приет, минималният осигурителен доход в земеделието ще скочи със 153 лв. до 933 лв. Това означава, че фермерите ще плащат с около 60 лв. повече за осигуровки всеки месец. Нямаше как те да останат равнодушни към тази новина.

Според работещи в земеделския сектор това е поредният шамар за земеделците.“Управляващите си мислят, че ще изсмучат още пари от нас. В резултат ще получат по-малко земеделци и повече сива икономика”, коментира един от тях.

Други припомнят, че бившият земеделски министър Иван Иванов обещаваше компенсации заради първото увеличение на осигуровките в началото на 2022 г. По-късно неговият наследник Явор Гечев се отметна с думите, че за първи път чува, че са заделени 5 млн. лв. за тази цел. “Ето ги компенсациите сега, обаче в обратната посока - от нашите джобове към бюджета”, възмущава се фермер, цитиран от Agri.bg.

Негов колега припомня още обещания на управляващите: “Казаха, че ще има компенсация за осигуровките! Казаха, че няма да има данък върху субсидиите до 100 хиляди лева! Казаха, че мандрите ще работят само с българско мляко! Казаха! Казаха! Казаха! И какво направиха?”, пита реторично той.

Не липсват негативни коментари и в социалните мрежи. “Плащаме 12 месеца, имаме доходи 5 месеца, тежък физически труд, вкарват евтин внос, скъпи са семена, препарати и всичко останало. А сега и осигуровките са нагоре. А бяхме на половин работна заплата, както си е реално”, пише растениевъд.

При животновъдите не е по-лесно: “Всяко самоосигуряващо се лице е в тази трудна ситуация. Разликата е, че едно е да си работещ, а друго е да си животновъд. При едните е 8-часов работен ден при 20/22 работни дни на месец, а при животновъдите е по 24 часа за 30/31 дена в месеца.”

Някои земеделски производители се чувстват най-прецакани от закона: “Изцяло сами си плащаме цялата вноска за осигуровките. За нас няма 20 дена платен годишен отпуск, платени почивни дни или национални празници. Ако се разболеем, първите дни от болничния си ги плащаме сами. Да добавя и само една година майчинство.”

Разбира се, има и такива фермери, които смятат, че вдигането на минималния осигурителен доход е оправдано: “Когато дойде време да се пенсионирате, ще разберете за какво е ставало въпрос, но ще бъде късно”, обръща се производител към своите колеги.

Те пък, от своя страна, го контрират: “Болната глава само за пенсия мисли, а не как да управлява парите си. И то “ако” се пенсионираме”, леко иронично подмятат те.

Друг фермер намира за крайно дискриминационно, че земеделският производител няма опция да прави вноски във фонд "Безработица", а се осигурява на стойността на работната заплата - минимална или не. “Интересно защо? Ние, ако прекратим дейност, нямаме никаква защитна мрежа. Нали така?”, пита реторично той.

Не липсват и прогнози, че като земеделски производители ще се регистрират масово пенсионери, тъй като плащат само здравни осигуровки. А още по-песимистичният вариант е преминаването в сивия сектор - сиво, по-сиво, най-сиво...

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари