”Булгаргаз” подписва споразумение за достъп до турската газопреносна мрежа

0
Споразумението ще е за срок от 13 години
Споразумението ще е за срок от 13 години Снимка: БТА

Споразумението ще е за срок от 13 години

Българската държавна газова компания "Булгаргаз" ще подпише споразумение с турската държавна енергийна компания "Боташ" (BOTAS) за достъп до терминалите за втечнен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа на южната ни съседка, съобщиха от правителствената пресслужба.

Това ще се случи утре по време на церемония в Гранитна зала на Министерския съвет.

Документът ще бъде подписан от ръководствата на Булгаргаз и BOTAŞ в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Споразумението ще е за срок от 13 години.

На 1 януари в интервю за БТА министърът на енергетиката заяви, че споразумението между България и Турция "на практика е договорено". В края на миналата година Христов заяви, че очаква резервираният капацитет на терминалите за ВПГ да достигне 1 млрд. куб. м годишно.

След подписването премиерът Гълъб Донев ще проведе среща с министрите Христов и Дьонмез, на която ще бъдат обсъдени и други възможности за сътрудничество в сферата на енергетиката между България и Турция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Bonkerz
    Ти можеш ли да четеш? Пише "резервираният капацитет на терминалите за ВПГ да достигне 1 млрд. куб. м годишно" - ние ще си договаряме танкери с ВТЕЧНЕН природен газ (неруски) и сме резервирали такъв капацитет през турската мрежа, което е 1/3 От общото ни потребление. Още 1/3 получаваме от Азербайджан, а другата част сигурно пак през Гърция. Това се казва диверсификация, да получаваш от 3-4 различни места, и ако някъде има проблем да компенсираш от другите места, а не да си държиш всички яйца в 1 кошница (Газпром).
  • 9
    1
    Бай Чеп
    Ще купуваме руска газ с посредник Ердоган, само дето демократично и политкоректно по еврогейски ще й казваме "турска газ"! Всички доволни! Народа плаща!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари