България и Турция свързаха газопреносните си мрежи

1
„Булгартрансгаз“ и "Боташ" подписаха споразумение за междусистемно свързване
„Булгартрансгаз“ и "Боташ" подписаха споразумение за междусистемно свързване Снимка: „Булгартрансгаз“

„Булгартрансгаз“ и "Боташ" подписаха споразумение за междусистемно свързване

Българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и операторът на газопреносната система на Турция BOTAŞ A.Ş ("Боташ") подписаха оперативно Споразумение за междусистемно свързване за точката Странджа/Малкочлар.

В споразумението са уточнени техническите условия, включително минимално предавателно налягане и качествените характеристики на природния газ, както и приложимите процедури от двете страни на точката Странджа/Малкочлар.

На база договорените в документа условия, техническият капацитет на точка Странджа/Малкочлар в посока Турция-България в газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД е определен в размер на 117 677 153 kWh/d, а в посока България-Турция - 504 138 541 kWh/d.

"Подписването на споразумение за междусистемно свързване на газопреносните мрежи на България и Турция в точката Странджа/Малкочлар е от ключово значение за диверсификацията на източниците на природен газ не само за България, а и за регионалния и европейския газови пазари. Чрез газопреносната мрежа на Турция се осигурява достъп до природен газ от добив от местни находища, Азербайджан, Иран и глобалния пазар на втечнен газ посредством терминалите за регазификация в Турция. С подписването на настоящето споразумение за междусистемно свързване се затвърждава водещата роля на българския газопреносен оператор за постигане на пазарната интеграция, диверсификацията и сигурността на доставките на природен газ в региона и Европа", пишат от „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Съгласуването на заявките и разпределението на пренесените количества ще се осъществяват съгласно Споразумението, а информация за процедурите, касаещи ползвателите на точката е публикувана на сайта на българския газопреносен оператор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    ха,
    служебното правителство с боташ - предатели на националните интереси! правителството на пп-дб с боташ - защитници на националните интереси!
  • 0
    4
    да попитам
    пп и дб, що пак боташ, нали договорът с него е направо антидържавен, обвързващ и каквото се сетите?!? Що подписвате нов договор?!?
  • 0
    3
    Ти да видиш!
    България- Балканския Тигър...Напрзво незнам...Факта, господ и дами е, че никога не сме били фактор! Ресурс - да, но фактор?! Винаги сме били ресурс!
  • 0
    2
    Козлодуй
    От енергиен център и тигър на балканите и важен партньор на околните държави след 2000 година и най вече след управлението на НДСВ,СДС,ДСБ,ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ И ГЕРБ БЪЛГАРИЯ се превърна в част от ГъЗоПоДаВаЩаТа мрежа.Родната енергетика е разпиляна и подарена на чужденци.Тези всичките гореспоменати са за затвор и 100% конфискация на имущество,бизнеси и дялови участия.Размазаха всичко за да си напълнят гушките яко с цел производство на безкрайни количества лайна.Така и се оформиха като лайномето.Фабрики за лайна.
  • 2
    1
    Росен Гацов
    Ашкоолсун. Осигурихме руския газ през Турция на тройни цени. Аферим бабаджан.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари