БСП и "Възраждане" спъват гласуването на военна помощ за Киев

3
Двете партии използваха редица процедурни хватки, за да отложат заседанието
Двете партии използваха редица процедурни хватки, за да отложат заседанието Снимка: БСП

Двете партии използваха редица процедурни хватки, за да отложат заседанието

След час пререкания народните представители гласуваха да разгледат на закрито заседание проекта на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, както и двустранно споразумение, с което безвъзмездно да предоставим на Киев въоръжение, техника и боеприпаси. Документът бе одобрен вчера на секретно заседание на парламентарните комисии по отбрана и външна политика.

БСП, които заедно с "Възраждане" са единствените противници на изпращането на оръжия на Киев, използваха редица процедурни хватки, за да отложат заседанието. Депутатите на столетницата направиха опит да разместят дневния ред, защото според тях има по-важни проблеми за решаване от оказването на военна помощ. Опитите им обаче бяха отхвърлени от ГЕРБ ПП, "Български възход", ДПС и ДБ, които си спечелиха прозвището "коалиция на войната", пише вестник СЕГА.

"Коалицията на войната доказахте, че не ви е важно, не ви интересуват безплатните учебници, въозбновяемите източници, обществените поръчки. Нека българските граждани да видят лицемерието на пленарната зала", заяви социалистът Георги Свиленски. Той призова кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Николай Габровски "още днес да върне мандата и да каже, че единственото му условие е да изпрати оръжие за Украйна".

Иван Иванов от БСП допълнително наля масло в огъня, като заяви, че депутатите трябва да помислят за "чувалите с трупове", които ще изпратят в Украйна. "Едва ли ще станем по-добри, ако пратим оръжие и ще ни приемат директно в Шенген. Това е унижение", каза Иванов. На това изказване реагира водещият заседанието Росен Желязков от ГЕРБ, който помоли Иванов да не всява страх.

Отношение взе и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който отговори на обвиненията, че е част от "коалицията на войната" с това, че БСП и "Възраждане" пък са представители на "коалицията за руски мир". Иван Ченчев от БСП пък изрази мнение, че ако се направи анкета, ще излезе, че само две трети от българите подкрепят изпращането на оръжие на Украйна.

За да намали децибелите, Росен Желязков обяви 15 минути почивка, след която закритото заседание ще започне.

В кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че заседанието трябва да бъде открито и на него да присъства и президента Румен Радев. “Снощи късно от външната комисия и комисията по отбрана са взети решенията за изпращане на оръжия и те са критично опасни за България. Тези решения са взети по тъмно, скрито от българските граждани. Ние искаме Министърът на отбраната да разсекрети документа, чрез който дава оръжия за Украйна. Призовахме Радев да присъства на обсъждането на въпроса за изпращане на оръжия за Украйна, самият той се обяви против такова изпращане. Трето и най-важно ние искаме заседанията да бъдат открити, прозрачно проведени пред българските граждани”, добави още Нинова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    1
    Да!
    Така и трябва!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари