БСК: Над 160 000 младежи у нас нито работят, нито учат

1
В същото време бизнесът страда от липсата на на квалифицирана работна ръка
В същото време бизнесът страда от липсата на на квалифицирана работна ръка

Над 160 000 младежи не работят и не учат в нашата страна.

Това обяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков при представяне на резултатите от проведеното онлайн допитване до членовете на камарата относно състоянието на бизнес средата и предприятията през изтичащата година, както и очакванията им за следващата година, предаде репортер на БГНЕС.

Близо 70% от запитаните твърдят, че основният проблем е липсата на квалифицирана работна ръка. Най-голям е недостигът на тесните специалисти у нас, въпреки че този показател намалява с 10 %“, посочи Бранков и добави, че през тази година 73% посочват този проблем, през 2018 г. това са 81%, а през 2017 – 56%.

До този нов феномен се нареждат бюрокрацията, корупцията, качеството на образованието, липсата на доверие и негативизма спрямо бизнеса, гражданските протести, референдуми и натискът върху инвестиционни проекти“, допълни картината председателят на камарата Радосвет Радев.

Въпреки това тазгодишното изследване, проведено в периода от 10 ноември до 10 декември сред 792 мениджъри на фирми, показва, че се подобрява оценката на фирмите за бизнес климата, спрямо миналата година.

18% смятат, че бизнес климатът у нас се е подобрил, 44%, че се е влошил, а 37% смятат, че той остава без промяна. Това показва ръст с 4% по отношение на оптимизма и намаляване с 5% оценката за влошаването му. Данните показват, че има плах оптимизъм за подобряване на икономическата среда“, коментира  Радев.

От думите му става ясно още, че бизнесът отчита намаляване на престъпността, корупцията и регулаторната тежест, но според тях, пък се влошава достъпът до банкови кредити  и достъпът до правосъдие в сравнение с 2018 г.

Проучването засяга и предложенията на държавата.

Сред предложенията за нормативни промени през годината най-силно одобрение – 80 на сто, среща предложението за отпадане на задължението на работодателите да изплащат първите три от болничните, 63% от анкетираните посрещат с одобрение улесняването на процедурите за привличане на работници от трети страни. По отношение на ускореното присъединяване на България към еврозоната е налице сериозно колебание – 41% подкрепят, 39% са против, а 20% се затрудняват да преценят какви са минусите и плюсовете от подобна постъпка“, посочи Радев и уточни, че колебанието е предизвикано от липсата на добра информираност, както и от призиви на други държави да запазят националната си валута.

Той обяви още, че почти половината от анкетираните отчитат ръст в обемите на продажбите/оборотите и на производство през настоящата година, но около 40% остават на нивата от предходната година. Всеки пети декларира спад по тези показатели. Достъпът до външни пазари остава сравнително непроменен спрямо 2018 г. По отношение на работните места, през тази година има слабо увеличение от 19% през 2018 г. на 21 % през тази. 55% от участвалите в допитването посочват, че са увеличи заплатите на своите служители, този процент миналата година е бил 39%.

Инвестициите в човешкия ресурс също се е увеличил и то над 4 пъти. 37% са посочили, че правят това за сметка на едва 8% през 2018 г.“, отчете Радев и добави, че като цяло задлъжнялостта намалява по отношение на кредити и лизинги, задължения към контрагенти, към държавата за осигуровки и за заплати.

Радосвет Радев каза още, че най-високо е доверието на бизнеса в президента  с 54% и омбудсман с 39%, а най-ниско то е в Народното събрание – 85%, съдебната власт – 79%, МС – 69%,  НАП – 54%, КЗК – 50%, БАБХ – 48%, общинска администрация – 46%, КЕВР- 39%.

Зам.-председателят на БСК Станислав Попдончев обяви, че 63% от анкетираните не одобряват промените в Наредба Н-18, която касае касовите апарати, както и че 47% възнамеряват да се откажат от използването на касов апарат след 31.01.2020 г., което означава, че ще спрат да приемат плащания в брой.

Нараства броят на неодобряването в промените на Наредбата. От 7% през 2018 г. на 10% през тази година. 37% за сметка на 31% през 2018 г. се опасяват, че не знаят дали ще успеят да отговорят в срок на новите изисквания на Наредбата“, коментира Попдончев.

Радосвет Радев каза, че не се очаква 2020  г. да бъде много по-различна от настоящата, но бизнесът е песимистично настроен и 63% от него очакват ръст в цените на суровините, 75% увеличение на енергийните цени, а 65% инфлация и 57% от допитаните очакват увеличение на фискалната тежест.

По думите на Радев българската икономика не се е повлияла Брекзит, от фалита на „Томас Кук“ и санкциите на САЩ срещу Китай.

Той отчете още, че течът на данни от НАП също не е оказал влияние върху работата на бизнеса, но той е изгубил още повече доверие в институцията.

В заключение Радев заяви, че догодина БСК ще отбележи 40 години от основаването си и добави, че през 2020 г. ще работят върху подобряване на образа на бизнес в очите на обществото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари