МЕУ разработва платформа, която да облекчи вноса на работна сила

2
Бизнесът настоява и за активна миграционна политика
Бизнесът настоява и за активна миграционна политика

Бизнесът настоява и за активна миграционна политика

Министерството на електронното управление разработва платформа, за да облекчи процеса по внос на работна сила. Бизнесът настоява и за активна миграционна политика, която да улесни достъпа на чужди работници и специалисти до българския пазар на труда. Това е възможният подход за решаването на проблемите с персонала.

Според работодателите е необходим анализ на работната сила и оценка на липсващите умения, за да се предприемат спешни действия за обезпечаването на пазара на труда.

"През последните, може би, 7-8 месеца, това е действително тема номер едно, всички компании, това е първото нещо, което казват - няма хора, няма никакви хора. При хората, които има, разликата между това, което се изисква, за да се упражнява дадена професия или длъжност в предприятието, и това, което излиза от образователната система, също е драстична. Много компании си правят центрове за професионално обучение, за да могат да стесняват тази разлика, която я има, но и малкото хора, до които имаме достъп, са с ниско качество на образование", посочи Мария Минчева от Стопанската камара, цитирана от БНР.

Работодателите настояват за съвместни действия между МОН, МТСП, Министерството на икономиката и МВР, за да се облекчи трудовата и миграционната политика.

"Позитивна новина за нас е работата на Министерството на електронното управление, което прави дигитална платформа, която дигитализира целия този процес по внос на работна ръка и с висока, и с ниска квалификация, така, че се надяваме и чрез организационни мерки, чрез законодателни изменения България да се опитва да се позиционира като една атрактивна дестинация, защото ние далеч не сме на мнение, че България е място, в което никой не би искал да живее и работи", допълни Минчева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    2
    Супер
    Ние щото тоя филм вече не сме го гледали, а ? :) С виетнамци и кубинци. Специалист, работник внасяш и му даваш 1200 лева /примерно/. 400 лева му е наема, 300 лева му е тока, 500 лева му е храната. За дрехи, обувки, зъболекар, лекар, вода, театър, кино, телефон, интернет, книга и т.н. да не говорим. И за чий да върви в другия край на света като не може да прати пари на близките си?
  • 7
    1
    русенец
    Бе то хубаво искате да внасяте роби за нашите бизнесмени, ама откъде? Все по-малко са страните по света, където вземат по-малки заплати от нашите. Няма ли да е по-добре да внесем държавна администрация и бизнесмени, защото очевидно нашите не стават за нищо освен да закопават все по-надолу държавата ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари