Бразилия е готова да арестува Владимир Путин

2
Бразилия стана втората страна от БРИКС след Република Южна Африка, която ще изпълни заповедта от Хага
Бразилия стана втората страна от БРИКС след Република Южна Африка, която ще изпълни заповедта от Хага Снимка: Facebook

Бразилия стана втората страна от БРИКС след Република Южна Африка, която ще изпълни заповедта от Хага

Партньорът на Русия в БРИКСБразилия ще изпълни задълженията си, произтичащи от Римския статут и издадената от Международен съд в Хага заповед и е готова да арестува президента на Русия Владимир Путин. Официална позиция Бразилия по случая още няма, но тази гледна точка изказа в интервю за Metropoles външният министър на страната Мауро Виейра, пише OFFNews.

Така Бразилия стана втората страна от БРИКС след Република Южна Африка, която обяви, че ще изпълни заповедта от Хага.

Виейра коментира, че Бразилия е подписала Римския статут и е член на МНС, така че ако Путин посети територията на държавата, веднага ще го очакват „усложнения“. Той добави още, че „желязната завеса“ за лидера на Руската федерация се спуска.

Дипломатът каза още, че въпросът със заповедта за ареста на Путин "трябва да се разглежда в контекста на установената практика", с която Бразилия би искала да се запознае по-подробно.

Декларацията на Виейра идва дни преди посещението на президента Луиз Инасиу Лула да Силва в Китай. Приоритетна тема при визитата в Пекин ще бъде инициативата на Бразилия да посредничи в преговорите за прекратяване на войната в Украйна.

УНИАН припомня, че една от първите страни, които изразиха готовност да следват „волята“ на МНС по отношение на Путин, беше Германия. Канцлерът на Германия Олаф Шолц лично отбеляза, че руският лидер няма да може да „скочи“ над закона и да избегне арест в една от страните, които признават юрисдикцията на МНС (в момента законовите задължения и съдебните решения се прилагат за 123 страни по света).

Също така положително изявление по тази тема направи ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел от името на целия ЕС. Освен от ЕС, тази инициатива беше подкрепена и от САЩ, независимо, че щатите не признават юрисдикцията на МНС. Лидерът на страната Джо Байдън нарече съответното решение „твърда позиция “ .

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    16
    русенец до 6
    Та какво казваш се строи?? Путлер се молеше на китаеца да купува повече газ, ама китаеца е хитър, не иска. Предпочита да купува от различни места, за да не бъде зависим от Блатная. А както е тръгнало защо да купува газ от Сибир, като скоро тези находища могат да станат китайски. Тъпо е да купуваш сам от себе си. А ватниците като искат да строят газопроводи, нека строят, така поне китайците няма да строят а ще ги ползват наготово
  • 3
    15
    Хайл Путлер
    Среден пръст и то Бразилия за ботокса
  • 3
    14
    Писател
    Чукча читател, Чукча не писател - не пиши щом си читател, понеже твоята черга не е по-малко оръфана, а и всички задклавиатурни "лъвове" знаем за какво са ракетите. Ама облъчването с медийна помия вече е подпалило чергата...
  • 0
    13
    Читател
    Гледайте си футбола,защото ракетите имат друго предназначение.Лесно може да ви се подпали оръфаната черга и после да съжалявате защо сте си отворили плювалниците.
  • 1
    12
    Ванка..
    Ех, Ванка, за една година война не разбра ли, че по-голям актьор от зеления няма. Цялата киноиндустрия с все сценаристи на Холивуд работи за него :D А и пропускаш дребния детайл, че "лошия" Путин не иска да го убие..кой ще подпише тогава капитулацията!?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари