Борисов подмени половината от кандидатите в листите с младежи

0
Пламен Нунев дава път на студент, Вежди Рашидов отстъпи място на младеж с опит като общинар
Пламен Нунев дава път на студент, Вежди Рашидов отстъпи място на младеж с опит като общинар

Вежди Рашидов отстъпи място на младеж с опит като общинар, Нунев дава път на студент

Близо половината от досегашните лица в листите на ГЕРБ ще бъдат подменени от професионалисти на 20-30 години. Това е резултатът от продължаващите вече месец постоянни срещи на бившия премиер и лидер на партията Бойко Борисов с младежките структури.

За влизането на всеки един от младите в листите Борисов се бил произнесъл лично след разговори, разкриха източници от партията, предава вестник 24 часа.

Водачите засега остават същите като на 4 април. Борисов ще е начело в 25-и МИР в София и в Пловдив, Костадин Ангелов във Варна и Търново, Любен Дилов-син - в Бургас. Нов ще е само водачът в 24-и МИР - бившият външен министър Даниел Митов, а в третия софийски район начело ще е лидерът на СДС Румен Христов.

Новите млади попълнения, които влизат в партията, трябва да ги подготвим за общински съветници, кметове, областни управители. Аз приветствам решенията на Нунев и във Враца, и в Русе, и в Ямбол точно такива млади хора да се изваждат на позиции, на които реално от тях да зависи, а не само да лепят плакати и да правят шатри, като дойдат избори”, каза Борисов пред областните ръководители и част от кметовете на ГЕРБ.

Стари знакови лица вече се оттеглиха и тази вълна продължава. Менда Стоянова и Красимир Велчев изпаднаха от листите още за 4 април. На предстоящия вот няма да участва и Вежди Рашидов, а позицията му в пловдивската листа заема Пенчо Малинов. Той е бил 2 мандата общински съветник.

Първо, бил съм 5 мандата депутат. Второ, на 70 години съм. Трето, време е да се даде път на младите и те да се развиват. И четвърто, Вежди дойдох и Вежди искам да си отида от политиката. Човек трябва да си знае границата”, каза Рашидов.

Само 21-годишен, Георги Кръстев замени Пламен Нунев в Русе не само в листата, но и като областен координатор. Той още учи право в Русенския университет. (Интервю с Кръстев виж долу.)

Друго ново лице е 25-годишният учител по математика в класическата гимназия Георги Георгиев. Той заема избираемото четвърто място в 24-и МИР - София. Родом е от Варна и завършва математика и информатика в Софийския университет. В ГЕРБ е от 2015 г., а желанието му да се присъедини дошло още докато е в гимназията.

Тогава постоянно чувах, че България е на последно място в разни класации, че страната ни е неприятна и всички трябва да емигрираме. Исках тези думи да се премахнат от обществото, да останат в миналото. Исках България да заема първото място в добри класации и да бъде давана за пример като хубаво място за живеене”, обясни Георгиев.

Само на позиция по-надолу в листата на 24-и МИР също е поставен младеж на партията. Драгомир Младенов, на 29 г., е възпитаник на класическата гимназия, завършва история и геополитика на Балканите в СУ. Занимава се с търговия на платове. Драгомир влязъл в ГЕРБ след загубата на президентските избори през 2017 г. “Привърженик съм на партията още от 2009 г. Тогава не можех да гласувам и убедих баща ми да гласува за ГЕРБ с аргумента, че Бойко Борисов като кмет освети църквата срещу нас”, разказва младият гербер. Той вече има опит на избори. На 4 април бе в същата листа, но под номер 16. Тогава събра 164 гласа. Въпреки това при последната си среща с Борисов получи похвали за работата си.

Драгомир и Георги са единствените членове на партия в семействата си. Това не е така за 7-ия в листата за 26-и МИР в София-област. 29-годишният лекар д-р Антонио Тенев е специализант по детска хирургия в “Пирогов” от 3 години. Баща му - също лекар и майка му, която е адвокат, са членове на ГЕРБ. Антонио е от Костинброд, завършва столичния Медицински университет и се присъединява към партията преди 10 г. Разказва, че за да попаднеш в листите, трябва да си реализиран в професията си.

На 18 г. нямаш много представа какво представлява ляво, какво дясно. Основното, което ме водеше да се занимавам с политика и тогава, и сега, е желанието да помагам на другите хора. ГЕРБ е показала, че е отговорна партия”, каза Антонио пред “24 часа”. Неговата политическа кауза е качественото здравеопазване. За да попаднеш сред младежите, които са новите лица в ГЕРБ, трябва първо да си изявен в професията си, споделя Антонио наблюденията си от срещите с Борисов.

Наполовина е подменена с млади хора листата на ГЕРБ в Плевен. От нея са извадени Пламен Тачев и досегашният областен лидер Мирослав Петров, който освободи и предаде партийния пост на Валери Лачовски от общинската структура в Кнежа. 37-годишният специалист по икономика и здравен мениджмънт бе осми в априлската листа, но сега ще е на по-добра позиция.

Юристът Александър Николов също ще е по-напред в подредбата.

На вота през април синът на легендата в мотоциклетния спорт Богдан Николов, който бе 16-и в листата, след пренареждане по преференции измести втория Мирослав Петров и се подреди след водача проф. Григор Горчев.

Георги Кръстев: Реваншизмът няма да доведе до нищо положително

Георги Кръстев е роден на 15 декември 1999 г. в Русе. Завършва с отличие математическата гимназия “Баба Тонка” в града. В момента е трети курс “Право” в Русенския университет “Ангел Кънчев". През 2020 г. е номиниран от Юридическия факултет за наградата “Студент на годината". Същата година е избран за участие в програмата “Млади политици на изборни длъжности" на Европейския комитет на регионите. На 2 юни бе избран за областен координатор на ГЕРБ на мястото на Пламен Нунев. На 4 април бе най-младият кандидат за депутат от всички партии.

- Защо един млад човек реши да се занимава с политика, доста мръсна дума през последните години?

- Политиката би следвало да бъде градивна. Чрез нея може да се даде решение на важните и неотложни предизвикателства и проблеми за едно общество. Ако даден политик разсъждава в друга посока, то не бива неговите действия да се отъждествяват с цялостното понятие за политиката. Моето решение е осъзнато и естествено продължение на това, с което активно съм се занимавал и харесвал още като ученик. Тогава членувах в клуба по дебати и ораторска реч, клуба по предприемачество и бях част от младежкия парламент на Русе. Участвах в редица програми на Европейския парламент като Euroscola и European Youth Event и бях избран за позицията президент за един ден в инициативата “Мениджър за един ден”. Това бе първият ми досег до най-високите институционални нива. Получих безценен опит, който използвам и до днес.

- А защо избрахте ГЕРБ във времената, когато всички са срещу тази партия?

- Не формирам политическите си възгледи по мислите на друг или по това, което е модерно в този момент. ГЕРБ се оформи като най-голямата дясна партия, с ясна проевропейска и пронатовска ориентация. Това е естественото място за развитие на млади политици, споделящи тези възгледи. А сега искам да дам своя принос за това да се надградят вече постигнатите резултати.

- Какво не бе свършено?

- В момента най-важната задача е да се направи всичко възможно България да доближи развитите европейски държави и като качество на живот, и като доходи. В управлението на ГЕРБ преди пандемията имаше икономически растеж и финансова стабилност. Сега трябва да направим това на още по-високи обороти. Моята лична кауза е да се предприемат конкретни мерки и решения и да се създадат условия младите хора да предпочетат да остават в България.

- А вие защо останахте?

- Защото обичам България и знаех, че човек може да се развива и да намери своя път именно тук. Интересното е, че след като станах областен координатор, ми се обадиха много мои съученици от всички краища на света, за да ме поздравят, и ми споделиха, че са обнадеждени, че някой ден и те могат да намерят добра реализация тук, следвайки моя пример.

- А кой ви покани за областен координатор?

- Лично председателят на партията г-н Бойко Борисов. Проведохме много задълбочен и конструктивен разговор. Младите хора и аз лично сме му изключително благодарни за възможностите, които винаги е давал на младежите в партията.

- Какво очаквате от изборите на 11 юли?

- Ще бъде трудно, но изглежда, че ГЕРБ отново ще е първа политическа сила. Политическият реваншизъм не може да доведе до нещо положително и градивно за България и мисля, че хората разбират това. Ние осъзнаваме, че да бъдем по-добри от другите не е достатъчно, а трябва да се стремим да бъдем по-добри от това, което сме били вчера. Затова съм обнадежден от посоката, в която върви партията, и промените, които следват от това. Смятам, че хората ще оценят този факт.

Колкото до област Русе, целта е да си върнем обратно част от доверието на хората, което сме изгубили, и да бъдем първа политическа сила. В листата ни има силни личности, които може да бъдат изключително полезни в различни области и заедно изграждаме един страхотен отбор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари