Георги Кръстев: Не съм ничий човек, бях посочен лично от Бойко Борисов

10
Основната грешка е, че хората ме виждат като 21-годишен младеж, който влиза тепърва в политиката и ще бъде контролиран
Основната грешка е, че хората ме виждат като 21-годишен младеж, който влиза тепърва в политиката и ще бъде контролиран

Не съм ничий човек, бях посочен лично от Бойко Борисов

"Мисля, че основната грешка е, че хората ме виждат като 21-годишен младеж, който влиза тепърва в политиката и ще бъде контролиран. Напротив. Възрастта ми не съвпада с опита, който съм натрупал. Зад мен няма никой, аз заставам с лицето си."

Това заяви Георги Кръстев в интервю за вестник "Утро" след избирането му за областен координатор на ГЕРБРусе.

Новото попълнение "блесна" с лъснати фрази и банални клишета, както можете да се уверите и сами:

- Г-н Кръстев, назначаването ви за областен координатор на ГЕРБ бе посрещнато със смесени чувства. Как приемате различните реакции?

- Да започнем с въпроса, който всички до този момент са ми задавали, а именно подготвен ли съм за позицията. Истината е, че в реалния живот никога няма перфектен момент и ако някой чака такъв, ще чака вечно. Участието ми в редица програми, свързани с Европейския парламент, съвместната ми работа с Европейския комитет на регионите и много други дейности в областта на политиката ми дават опит, неприсъщ за хора на моята възраст.

- Как мислите, защо лидерът на партията Бойко Борисов се спря на вас?

- В момента във вътрешнопартийния живот на ГЕРБ се случват големи промени и това е едно от най-хубавите неща за нея в последните 10 години. Бойко Борисов организира поредица от срещи с млади хора и се взеха решения, подобни и на промяната в Русе. Да, аз съм най-младият областен координатор на ГЕРБ, но това обновление е цялостна политика на ГЕРБ. Надявам се да не сме закъснели с това, защото младите хора търсят своето представителство и мисля, че можем да намерим общ език. За разлика от законите на физиката една партия, ако не върви напред, тя не стои на едно място, а изостава.

- Каква беше реакцията на вашите колеги в ГЕРБ и как те приемат промяната?

- Усещам подкрепа от колегите си. Ако кажа някое име, предполагам ще изпусна друго, но усещам подкрепата на всички. Един отбор винаги е по-силен от един индивидуален играч и заедно можем да постигнем повече, отколкото ако съберем своите отделни резултати. Казано просто с една хубава българска поговорка - сговорна дружина планина повдига.

- Нека за момент се върнем назад, каква според вас бе основната причина ГЕРБ да изгуби редовните парламентарни избори на 4 април в Русе и какви са поуките от нея?

- Основният урок за нас беше, че по ред причини сме загубили доверието на хората. Моята основна цел е да си го върнем обратно. Изключително важно е за мен да намерим общ език най-вече с младите хора, те имат нужда от свое представяне в политиката и мисля, че именно това им липсваше досега.

- Позицията на ГЕРБ всъщност е разклатена още през 2019 година на местни избори. Мислите ли, че това беше началото на края?

- Не, не бих казал, че това е начало на края. Бойко Борисов описва протестите от 2020 година като най-важното нещо, което можеше да се случи на партията. Мисля, че същото може да се каже и за развитието на изборите 2019 година в Русе за структурата на ГЕРБ на местно ниво. Това даде знак да погледнем навътре в себе си и да потърсим проблеми, да си извадим поука и най-вече да отговорим на хората. Смятам, че в момента предприемаме точно такива действия.

- Вече няколко пъти споменахте младите хора и желанието ви да осъществите връзка с тях. Вие самият сте млад човек и при първите ви изяви в политиката заявихте, че ваша лична кауза е да убедите повече млади хора да останат в България. Развийте позицията си, защо вие останахте тук?

- Може би трябва да започна от гимназиалните си години, когато много мои връстници и по-големи от мен деца решиха да напуснат България. Тогава аз започнах да проявявам интерес към политиката и съвсем естествено за мен възникна каузата, не бих се изразил да задържим младите хора в България, но да създадем такива условия, че те да предпочетат да останат тук.

Това ще се случи, ако те се почувстват оценени и могат да намерят реализация тук. Този проблем има и много по-детайлни фактори. Аз като млад човек вярвам, че съм естествен проводник на тази кауза.

Най-просто казано, младите хора имат нужда от стандарт, който да е изравнен със средните европейски доходи. Според мен чисто обективно финансовата стабилност, която ГЕРБ показа през годините, не може да бъде оспорена. Сега обаче младите хора в ГЕРБ искаме това да се засили. Искаме да превърнем България в най-добрата страна в Европейския съюз за бизнес, за да може да подтикнем икономическия растеж. Когато младите хора могат да получават стабилни доходи в България, те сами ще се върнат.

- Разкажете още малко за идеите, които имате и как ще се осъществят?

- Важно е да привлечем инвеститори на първо място. Мислим да въведем принципа на мълчаливото съгласие, което означава, че ако сте подали заявление до определена институция и не получите отговор, вие ще можете да предприемете нужните законосъобразни дейности. Това генерално ще допринесе за по-добър и бърз старт на целия процес.

Административното правораздаване в България е едно от най-бързите, наша цел е да направим гражданското и търговското такива. Именно търговското право е ключово за цялата бизнес среда.

- Пред вас стои отговорната задача да организирате изборите за ГЕРБ, откъде започвате?

- Започваме със срещи с хора. Това е важното - директният контакт. На ден провеждам изключително много срещи и може да отиде целият ден, но най-важното нещо е да чуеш лично от човека какво иска да се промени и да му дадеш конкретни отговори. Клишета, празни лозунги, просто не работят. Ние не искаме да продължим по старому, а да чуем от хората, какво ново искат от нас.

- Изборът на 21-годишен младеж за областен координатор породи спекулации, че вие сте кукла на конци. Как ще коментирате това?

- Реакции има всякакви и това е нормално. В личните контакти, които съм имал досега обаче, преобладават положителни реакции.

Не приемам лично негативните реакции бих казал, че възнамерявам с действия да спечеля доверието на хората, а не с убеждения.

Не съм ничий човек, бях посочен лично от Бойко Борисов, за да може партията да се отвори към хората, не да бъдем партия, която е съсредоточена във вътрешнопартийни работи. Така мога да кажа, че съм равно отдалечен от всички. Мисля, че основната грешка е, че хората ме виждат като 21-годишен младеж, който влиза тепърва в политиката и ще бъде контролиран. Напротив. Възрастта ми не съвпада с опита, който съм натрупал. Зад мен няма никой, аз заставам с лицето си.

- Още преди да бъде официално оповестена промяната, през медиен канал неофициално бе пусната информацията, че вие сте фаворит. Какво означава това?

- Нормално е в политиката да изтече информация към обществото. Може би е било атака срещу мен - да изтече информация и аз да бъда дискредитиран. Накрая обаче не мисля, че повлия. Аз съм млад и неопетнен човек с голямо желание да работя за обществото. Всеки ден изисквам от себе си да бъда на висотата, която изисква този пост.

- Децата не обичат да бъдат сравнявани с родителите си, но има ли вашата майка - бившият зам.-кмет на Русе Наталия Кръстева, роля в ориентирането ви към политиката и в кариерата, която градите?

- Това е още една причина, поради която аз като 21-годишен не съм типичен представител на стереотипите по които хората могат да съдят за мен. Политиката е вкъщи и около мен от години. Разбира се, че това е допринесло и за моето желание да се занимавам с политика. Аз се гордя с майка ми като човек, който дава изключително много от себе си за хората като адвокат и като общественик. Считам, че съм научил много от нея и се чувствам подготвен.

- Освен областен координатор на ГЕРБ вие сте и студент по право, как успявате да съчетаете университета с политиката?

- Образованието за мен е много важен приоритет и политическите ми ангажименти няма да повлияят на това.

Колко е продуктивен един човек зависи от самият него и как разпределя времето си. Аз ще продължа да полагам същите усилия и да се справям отлично в университета. В момента съм в сесия, но работата, която върша, е целогодишна.

- Какви са реакциите на връстниците ви и как те приемат промяната?

- Може би именно връстниците ми приемат най-позитивно тази новина. Фактор е разликата в поколението, по-възрастните хора усещат някаква застрашеност и не искат наистина категорична промяна, но тя вече се случва, това са естествени процеси. На младите хора изключително много им харесва, водили сме много разговори с тях.

- Защо самият вие като млад човек избрахте ГЕРБ, след като се смята, че много млади хора се дистанцират от партията?

- В ранна възраст аз се уверих, че дясната политика е правилната. Има доста дискусии дали ГЕРБ е класическа дясна партия, аз бих казал дясноцентристка, но със сигурност е най-голямата дясна партия и най-добре възприетата в Европейският съюз. Аз съм млад човек с дълбоки европейски ценности и политическа партия ГЕРБ беше естественото развитие за мен като млад човек с интерес да се занимава с политика. За мен най-хубавото е, че ГЕРБ наистина дава път на млади хора и в партията има такива с изключително високо образование и нови идеи. Това, което ще направим, е да покажем, колко много млади лица можем да извадим, защото ГЕРБ иска да отговори на очакванията на младите хора.

*Георги Кръстев е роден през декември 1999 година в Русе. Завършва МГ „Баба Тонка“ с отличие и в момента е третокурсник по специалността „Право“ в Русенския университет. Има множество академични и спортни постижения. На редовните парламентарни избори за 45-то Народно събрание Георги Кръстев бе най-младият кандидат за народен представител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари