Борисов обяви, че НСО поискала забраната на достъпа по море до сараите на Доган

1
НА ЖИВО: Представете си катери с мегафони предупреждават хората с лодки са не навлизат, а те снимат и публикуват
НА ЖИВО: Представете си катери с мегафони предупреждават хората с лодки са не навлизат, а те снимат и публикуват

Премиерът Бойко Борисов обяви, че Националната служба за охрана е поискала вчера да се забрани достъпът по море в акваторията и района на парк "Росенец", в който се намира сградата, добила публичност като летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Той обвини президента Румен Радев в сценарий, който да изкара правителството, че брани Доган и да излезе и да каже: "Аз нали ви казах".

Пресконференцията на Борисов, транспортния и вътрешния министри Росен Желязков и Младен Маринов дойде часове, след като стана ясно, че районът около сарая е забранен за плаване, заставане на котва, риболов и водолазни дейности. Ограничението е в сила от 21 часа на 9 юли (снощи) и до 21 часа на 15 септември.

"Представете си катери с мегафони предупреждават хората с лодки са не навлизат, а те снимат и публикуват", коментира Борисов.

Младенов пък попита какви са мотивите на НСО точно сега да поиска това ограничение и защо до 15 септември. Според него това е опит за въвличането на правителството в политически сценарии.

Според Борисов това е политически натиск и изрази съжаление, че НСО се използва за атаки..

Забраната идва ден преди планираната за събота акция "Масово ходене на плаж", организирана във "Фейсбук" на плажа "Росенец". Той е публична държавна собственост и по закон би трябвало достъпът до него да е свободен, но опитът от вторник на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов показа, че това не е така.

Премиерът Бойко Борисов дава втори за деня брифинг заедно с министрите на транспорта и на вътрешните работи. Темата е именно това, че достъпът по море в акваторията и района на парк "Росенец".

С това ограничение обаче реално имението на фирма, свързана с почетния лидер на ДПС, остава напълно недостъпно, след като пътищата до него по суша от години са блокирани с бариери и под контрол.

"В никакъв случай няма да се откажем в събота да отидем на плаж в Росенец", заяви пред Mediapool Иво Мирчев, който е един от организаторите на насрочения за събота протест-плаж и придружаваше Иванов при акцията край сарая.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов коментира инцидента и разкритикува действията на гардовете, обяснявайки, че освен това "охраняваното лице", т.е. Доган не е бил в близост, не е плажувал на "пешкир" и нищо не е налагало охранителите да реагират по този начин. Можело дори да поканят Иванов и Мирчев и да им предложат помощ с кърпите, ако са дошли за плаж. Премиерът се усъмни, че и изблъскването на двамата във водата не е било съвсем сериозно. Защото ги бутали, докато не започнат да "джапкат" из водата, а след това ги оставяли. После двамата си тръгнали безпроблемно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари