Борим коронавируса с фурми от Абу Даби

3
Странният бартер изглежда като поредното публично-частно-пропагандно партньорство на депутата Пеевски
Странният бартер изглежда като поредното публично-частно-пропагандно партньорство на депутата Пеевски

Обявените гръмко 15 тона медицински консумативи от ОАЕ за борба с коронавируса се оказаха много по-малко – около 3 тона.

В понеделник от Абу Даби с два самолета на България Ер са доставени основно… фурми, показа разследване на Биволъ. Срещу тях фирма на Пеевски и близката до властта Градус са закарали на шейховете 32 тона месо и млечни продукти, като са платили и полетите. Странният бартер изглежда като поредното публично-частно-пропагандно партньорство на депутата Пеевски, но може да има и по-дълбоки причини, свързани с Васил Божков.

Трансферът на стоките до Абу Даби и обратно беше придружен лично от министъра на икономиката Емил Караниколов. Акцията получи огромно медийно покритие, включително и от страна на Националния оперативен щаб. От официалното правителствено съобщение, ретранслирано във всички медии се разбра, че “ОАЕ осигуряват за България 15 тона медицински консумативи – маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна”.

“Две фирми – “Градус” и “Интръст”, са направили много сериозна сделка с Обединените арабски емирства. Става въпроса за размяна на 32 тона храни с ОАЕ, срещу което сме получили 15 тона медицински консумативи. Транспортът е поет от фирмите, а държавата не е платила нищо. Тази помощ е голяма, защото става въпрос за предпазни средства – маски, ръкавици и облекла” – каза ген. Мутафчийски на редовния брифинг за медиите във вторник, 14 април в Министерски съвет.

Репортер на Биволъ проследи пратката с медицинските консумативи, от Митницата до временния и склад в с. Долни Лозен, където се намира базата на Български червен кръст. Така стана ясно, че те са много по-малко от обявените 15 тона.

“Мистериозно учение на пожарната”

На 13.04 привечер, репортер на Биволъ засне няколко камиона на Противопожарна безопасност на територията на Митницата на “Летище София”. Работници товареха в тях кафяви на цвят кашони. Попитани какво става, служители на Митниците казаха, че пожарникарите провеждат учение.

От пресцентъра на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР обаче отрекоха да е имало каквото и да е било учение на Летище София.

Всъщност камионите на Пожарната бяха използвани, за да се извозят медицинските консумативи от ОАЕ в базата на Червения кръст в с. Долни Лозен, където те бяха разтоварени в понеделник късно вечерта. Не стана ясно защо е било необходимо за пред митничарите да се декларира някакво мнимо учение.

Потърсени за информация във вторник от централата на БЧК предоставиха подробна справка какво са получили на склад, съгласно писмото, което са изпратили на гл. комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН и разпоредител с получените медицински консумативи.

Пожарникарски камион на митницата на Летище София в очакване да бъде натоварен с медицински изделия от ОАЕ. Снимка: Биволъ.

Медицинските изделия за еднократна употреба са 80 000 броя маски, 49 000 броя ръкавици и 32 000 калцуни. Освен тях има 3 970 бутилки дезинфектант от половин литър и 1 824 бутилки дезинфектант от 250 милилитра.

Общо това прави около три тона товар, много далеч от тържествено обявените “15 тона тона медицински консумативи – маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла”. Повече от два тона от медицинските консумативи са дезинфектанти, при положение, че спирт в България не липсва.

“Фурмите са хубава, питателна храна”

Останалата част от пратката според анонса на Министерски съвет се състои от “както и храна”. Според информацията на Биволъ става дума само за сладки фурми.

Тонове от източния плодов деликатес във вторник чакаха обработка на митницата на Летище София, тъй като трябва да бъдат обмитени.

Биволъ се свърза с министър Караниколов, който се намира под карантина след завръщането си от Абу Даби. Той потвърди, че става дума за фурми, но не можа да каже точното количество.

Караниколов похвали тази продукция на ОАЕ и увери, че тя също ще бъде предоставена на Червения кръст. “Фурмите са хубава, питателна храна” – каза той. Според министъра те ще бъдат разпределени на социални домове.

Цялата сделка е сключена и осъществена между частни субекти, които са платили и за транспорта със самолетите, категоричен беше Караниколов. В официалното прессъобщение се акцентира обаче върху ролята на държавата: “Доставката се организира от българското министерство на земеделието, храните и горите и се осигурява от български фирми”.

На въпроса защо се е наложило в качеството си на министър да придружава храните и фурмите, той отговори, че е използвал случая да декларира добра воля пред ОАЕ и да говори за бъдещи пазари.

На Пеевски, на Градус, до властта

Едноличната фирма на депутата Делян Пеевски “Интръст”, е една от двете български компании, организирали износа на българските стоки под патронажа на Министерството на земеделието. Другата фирма е старозагорската “Градус”, с която пък в миналото е имала бизнес отношения земеделската министърка Десислава Танева. Така и двата частни субекта се оказват тясно свързани с властта.

Справка от Дакси показва, че министър Танева е била в борда на фирма, заедно с шефа на Градус Иван Ангелов.

По оперативна информация на Биволъ част от изнесената продукция е на друга фирма свързвана с Пеевски – “Лакрима”, производител на млечни изделия, който вече присъства на пазара в Обединените Арабски Емирства (линк). Фирмата е част от портфолиото на бизнес империята на депутата, който в началото на кариерата си декларираше един стар автомобил “Опел”, но за няколко години овладя активи за над милиард и половина, малка част от които е декларирал (линк).

Не е ясно кои са фирмите, които са изпратили обратно фурмите и медицинските консумативи, но е съвсем очевидно, че сделката не е съразмерна като цена. На борсите на едро килограм фурми се търгува малко над долар, а килограм кашкавал или агнешко поне за 3-4 долара на килограм. Още повече, че от България са пратени 32 тона, а в замяна са получени 15 тона, включващи и двата тона медицински консумативи.

Вероятно обаче масивната пропагандна кампания за успешното сътрудничество с ОАЕ и осигуряването на скъпоценни консумативи – уж цели 15 тона, както и поредното изтъкване на ролята на Пеевски и на собствениците на Градус, са достатъчна компенсация за липсващата търговска логика в тази сделка.

И откуп за гафа с Божков?

Има и друга хипотеза, която обяснява странния бартер с участието на Пеевски и приближени на властта фирми. Не е тайна, че отношенията между България и ОАЕ се влошиха през последните месеци. Планираното посещение в България на шейх Мохамед бин Зайед за 3 март дори беше отменено без обяснения.

Според сайта Фрогнюз причина за това е каубойска акция на наши висши прокурори, които бяха командировани от Гешев до Абу Даби (линк), за да раздвижат сътрудничеството с тамошната прокуратура в контекста на искането за екстрадиция на Васил Божков и Георги Попов.

Информацията е, че прокурорите са били придружавани от оперативни работници, които са направили опит да отвлекат Божков и Попов, размахвайки интерпол-заповедите, издадени от нашата прокуратура. Стигнало се е дори до физически сблъсък с местната полиция.

След този инцидент отношенията между ОАЕ и България са паднали до точката на замръзване. Българският посланик в ОАЕ няколко пъти е бил привикван в тамошното Външно министерство за обяснения.

В България пък се забеляза внезапен спад на ежедневната новинарска активност на главния прокурор Иван Гешев, който се появи отново чак след като избухна кризата с коронавируса.

В този контекст изпращането на два самолета с кашкавал и агнешко много наподобява методите на античната дипломация с дарове, които да умилостивят ядосаните шейхове. Дали този байганьосов подход ще “хване дикиш” предстои да видим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари