Държавата не казва колко са "медицинските фурми" от Абу-Даби, но вече ги раздава на нуждаещите се

1
Дезинфектантите със съмнения за метанол се изследват в две лаборатории
Дезинфектантите със съмнения за метанол се изследват в две лаборатории

Дезинфектантите със съмнения за метанол се изследват в две лаборатории

Вече втора седмица няма новини от междуведомствената комисия, която трябваше да установи количеството на дошлите от ОАЕ фурми.

Липсва протокол и не може да се обявят официално резултатите от преброяването. Междувременно кашоните с фурмите са засечени на различни места из страната. Според властите те вече се раздават на крайно нуждаещите се от тях.

Още на 23 април Биволъ публикува информацията, че фурмите са над дванадесет тона бруто или над девет тона нетно тегло. Припомняме, че екзотичните плодове бяха докарани от Абу-Даби лично от министър Емил Караниколов и бяха шумно рекламирани от правителството и НОЩ като 15 тона “медицински консумативи”. След разкритието, че медицинските изделия са незначително количество, а повечето от пратката е фурми, беше сформирана специална държавна комисия, която да преброи фурмите и консумативите в склада на Червения кръст.

Комисията по преброяването на фурмите обаче се е препънала в попълването на протоколите. Източник от БЧК съобщи за Биволъ, че объркването дошло от смесване на данните в графите нето и бруто. Затова били нужни още няколко дни, понеже протоколът трябвало да се „доизкусури“. Това най-сетне щяло да се случи през тази седмица.

Не стана ясно защо въобще е нужна такава комисия, след като всички данни за вноса са известни на Агенция “Митници”. Оттам категорично отказаха тази информация след запитване по ЗДОИ отправено от Биволъ. Митническите документи обаче изтекоха към Антикорупционния фонд и потвърдиха напълно публикуваната от Биволъ информация за количествата на плодовете.

Брутното количество фурми е посочено в официалната кореспонденция на Митниците с Министерството на икономиката.

В документите е записано, че става дума за 1 366 кашона с брутно тегло 12 245 кг. Както установи репортер на Биволъ още преди две седмици в склада на БЧК, екзотичните плодове са опаковани в два вида разфасовки от 5 и 8 кг.  Нетното тегло на фурмите във всеки един от кашоните е отпечатано на опаковката.

Фурмите при докарването им в склада на Червения кръст в с. Долни Лозен. Виждат се двата вида опаковки – жълти от 5 кг. и бели от 8 кг. Снимка: Биволъ.

Елементарната сметка да се умножи броя на кашоните от 5 кг. по пет и броя на кашоните от 8 кг. по осем, след което да се сумира полученото, затруднява  държавните органи вече десетина дни.

Кашон с фурми на гара Септември, заснет на 9 май.

В средата на седмицата от БЧК съобщиха, че приблизително половината от фурмите вече са раздадени на уязвимите социални групи. Очевидно те могат да бъдат раздавани и без протокол в условията на извънредно положение.

Наш читател изпрати снимка от 9 май от гара Септември, на която се вижда кашон с фурми от пет килограма, заедно с друга хуманитарна помощ предоставена от Турция. Според него фурмите и другите кашони са били натоварени на теснолинейката за Добринище. Прави впечатление, че фурмите не са обозначени като хуманитарна помощ, за разлика от турските стоки.

Изследват съмнителните дезинфектанти за метанол

Властите, макар и тихомълком, явно са се съобразили с препоръката на Биволъ да бъдат изследвани и доставените от ОАЕ дезинфектанти, които се водят “медицински консумативи“. Всъщност става дума за хидроалкохолен гел за ръце от супермаркет в ОАЕ. При това точно тази марка е била изтеглена от търговската мрежа в Дубай заради установено съдържание на метилов алкохол, както разкри отново Биволъ.

Дезинфектантите не са медицински консуматив, а ширпотреба от супермаркета.

От пресцентъра на БЧК съобщиха, че дезинфектантите от ОАЕ все още не се раздават на нуждаещите се, защото партидите се изследват за метанол. Тестовете се правят в две лаборатории,  като едната е бившето ХЕИ. Коя е другата не е ясно за момента.

Лечебните фурми като реклама на Пеевски

PR-авантюрата с фурмите започна със съобщението на ген. Мутафчийски  от 14 април , че “Две фирми – “Градус” и “Интръст”, са направили много сериозна сделка с Обединените арабски емирства. Става въпроса за размяна на 32 тона храни с ОАЕ, срещу което сме получили 15 тона медицински консумативи. Транспортът е поет от фирмите, а държавата не е платила нищо. Тази помощ е голяма, защото става въпрос за предпазни средства – маски, ръкавици и облекла”.

Припомняме, че фирмата “Интръст”, която е участник в бартера, е еднолична собственост на депутата и издател Делян Пеевски, който редовно е рекламиран на сутрешните брифинги на НОЩ като щедър дарител за болниците в условията на кризата с COVID-19. Разменените храни са 32 тона агнешко, млечни продукти и зеленчуци. Пеевски има също така интереси и в млечната промишленост с фирмата “Лакрима”, която от години е позиционирана на пазара в Емирствата.

Всъщност даренията, които прави депутатът, медиен магнат, бивш шеф на ДАНС и “айсберг на корупцията” у нас (според сп. Шпигел), не са от личния му джоб, а от неговата фирма “Интръст”. Такова разпореждане с активите на фирмата е незаконно, но както е известно в България законът се надскача винаги, когато са замесени интересите на корпулентния “успял млад човек”.

До момента властта не е дала разумно обяснение за странната сделка с Емирствата, в която са участвали близки до властта фирми при сериозна логистична подкрепа от държавата. Но за сметка на това присъдружните на властта пропагандни централи проведоха разяснителна кампания. От нея разбрахме, че фурмите са питателна и полезна храна, а в Китай с тях се хранят дълголетниците.

След разкритието, че повечето медицински консумативи всъщност са сушени финикови плодове, последваха объркани обяснения на министър Караниколов. Според него пратката от ОАЕ била договорена отдавна на държавно ниво, но също така държавата нямала отношение към фурмите, защото бартерът “фурми срещу агнешко” бил частна инициатива.

Фурмите са предназначени за Министерството на икономиката, сочат митническите документи.

При това положение остава неясно защо като получател на фурмите в митническия манифест е вписано Министерството на икономиката, а не конкретната частна фирма, която е извършила бартера.

От документите, публикувани от Антикорупционния фонд е видно, че Министерството на икономиката е изоставило фурмите на митницата “в полза на държавата”. Това очевидно е финт, за да се избегне обмитяване на стоката, която не може да бъде записана като медицински консуматив.

Към днешна дата #Фурмигейт продължава със смешния ступор на институциите, неспособни да посочат нетното количество фурми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари