Болести от 19 век се връщат във Великобритания

1
На какво се дължи негативната тенденция?
На какво се дължи негативната тенденция? Видео: NOVA

На какво се дължи негативната тенденция?

Европейската статистическа служба съобщи, че 45% от българите не могат да си осигурят пълноценна храна заради високи цени. Оказва се обаче, че това се превръща в сериозен проблем и в далеч по-богати държави. Във Великобритания например се връщат болести от XIX век, които се дължат на недохранване, предава NOVA.

Става въпрос основно за скорбут и рахит, които са били често срещани през Викторианската епоха. Скорбутът се дължи на недостиг на витамин С и един от характерните му симптоми е кървящи венци. По-често поразява възрастните хора. Рахитът пък води до деформиране на костите вследствие на недостиг на витамин D и се наблюдава предимно при деца. И двете заболявания се дължат на непълноценно хранене, от което Обединеното кралство смяташе, че се е избавило, благодарение на допълнително обогатяване на основни стоки с витамини и добре развита социална система, подпомагаща най-нуждаещите се.

Заради растящите цени на хранителните стоки обаче традиционната английска закуска с наденички, бекон, яйца и боб с филийки вече за доста хора е само препечена филийка с чай, признаха лекари.

Позовавайки се на Закона за обществена информация, авторитетният вестник „Таймс” изиска данни от британското здравеопазване, които показват, че близо 11 000 души са били лекувани в английските болници през миналата година заради недохранване. „Таймс” съобщи, че 171 души са лекувани от скорбут и 482 пациенти са приети с рахит, като повечето са деца.

Най-сериозен риск има за семействата с малки деца, особено през летния сезон, когато учебните заведения са във ваканция и малчуганите не могат да разчитат на пълноценната безплатна храна в тях за обяд.

Специалисти предупреждават, че епидемията от затлъстяване е друг индикатор за недохранване. Пълните хора консумират евтини и нездравословни храни като чипсове, тестени ястия и безалкохолни, от които обаче не получават необходимите им витамини. Ако на бедните не бъде помагано в тези кризисни времена, скоро Обединеното кралство ще се окаже с още хиляди, страдащи от болести от Викторианската епоха.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    доктор
    Засега Yersinia Pestis още не е налазила прогресивното човечество , но при тоталното оглупяване напълно е възможно да има близки срещи със старата госпожа.
  • 1
    1
    нормално
    англичаните както и американците като ядат само junk food, в който няма никакви витамини и полезни хранителни съставки, много ясно че ще се разболеят от изчезнали болести.. скоро може и от дребна шарка и настинка да почнат масово да умират... освен здравословното хранене, всеки ден трябва и най-малко една сурова наистина люта чушка, няколко склилидки чесън и една чаена лъжица мед да се изяжда за да е здрав човек... и поне веднъж месо да се яде в седмицата и повече от 2 пъти, понеже месото е токсична храна и тормози черния дроб и бъбреците
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари