Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови ме информираха за купувачите на гласове

0
Бившият вътрешен министър говори пред временната комисия в парламента
Бившият вътрешен министър говори пред временната комисия в парламента Снимка: БГНЕС

Бившият вътрешен министър говори пред временната комисия в парламента

Сблъсък между Бойко Рашков и назначения от него бивш главен секретар на МВР Петър Тодоров на заседание на временната комисия, която проучва скандала с контрабандните канали и Агенция "Митници". Петър Тодоров обяви, че обвинения като контрабандист Стефан Димитров е влизал във вътрешното министерство през транспортния вход, посрещан от шофьора на Рашков. Бившият вътрешен министър заяви, че Димитров му предоставял информация за купувачите на гласове в Хасковско. Стана ясно още, че баща и син Димитрови са влизали няколко пъти и във финансово министерство, където пък били посрещани от съветник на Асен Василев, съобщава БНТ.

Бившият главен секретар на МВР, назначен на поста по предложение на Бойко Рашков, обясни пред комисията, че многократно е виждал Стефан Димитров да влиза в министерството и дори да паркира автомобила си в забранената част на ул. "Паренсов".

Петър Тодоров, бивш главен секретар на МВР: "В някои случаи съм виждал да влиза през транспортния вход, което не е редно, тъй като лицата, които влизат през централния вход, съответно да бъдат записани в книгата. Виждал съм, че минава лицето през транспортния вход, посрещан от шофьора на г-н Рашков."

Тодоров разказа още, че имало случаи когато той и негови колеги чакали пред кабинета на министъра, но на среща с Бойко Рашков влизал първо Стефан Димитров, а след това полицейските началници. Бившия вътрешен министър обясни, че се запознал с баща и син Димитрови по повод на техен сигнал за корупция срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов и притискането на свидетел, който оттеглил показанията си, уличаващи Найденов. А след това Марин и Стефан Димитрови съдействали за разкриването на изборна търговия.

Бойко Рашков, бивш министър на вътрешните работи: "Знаем, че през 2021 г. имаше двукратно провеждане на избори. Юли и есента октомври - ноември, включително президентски избори. Тези лица бяха изключително подробно запознати с обстановката около изборите в Хасково. И за първи път от години назад бяха открити списъци с 28 хиляди души подготвени, подготвени и със сумите, разбира се. С личните им данни. Само в Хасково и то на едно място, 28 хиляди избиратели, подготвени и финансово. Тези хора идваха така често при мен, защото ми носеха такава информация за купувачите на гласове."

Петър Тодоров обясни още, че виждал Стефан Димитров да ходи многократно и в Главна дирекция "Национална полиция" при тогавашния директор Венцислав Кирчев. От свои колеги пък разбрал, че Димитров бил и чест посетител в столичната "Пътна полиция":

"При Тенчо Тенев, многократно. Включително съм чувал коментари на колеги от КАТ, абе този със затъмнените стъкла тука спира, ние ги гоним такива със затъмнени стъкла, а той спира и идва при началника. Въпросното лице Стефан Димитров на един семинар да го кажем на КАТ - СДВР, който се е провел в местността "Кенана", това е в Хасковско, един комплекс. Имало вечерта банкет на КАТ, въпросният Стефан Димитров, за бащата не са категорични е бил на банкета, нещо като Нотариуса в Боровец, присъствало е това лице там на този банкет."

Оказа се, че освен в МВР, баща и син Димитрови са посещавали и финансовото министерство. В писмен отговор до комисията се цитират обяснения на охранителите на министерството.

Тошко Йорданов, председател на временната комисия за контрабандните канали и Агенция "Митници": "Лицата Марин Стефанов Димитров и Стефан Маринов Димитров са посещавали Министерството на финансите два или три пъти в края на 2023 година, като са преминавали през входа на министерството от ул. "Славянска", съпровождани от Лъчезар Ставрев, експерт към политическия кабинет на министъра на финансите, поради което не са записвани в дневника за посетители."

От "Продължаваме Промяната" припомниха, че преди седмица, пред комисията, служебният финансов министър Людмила Петкова е заявила, че нямало данни баща и син Димитрови да са посещавали финансовото министерство.

Тошко Йорданов, председател на временната комисия за контрабандните канали и Агенция "Митници": "От първия препис съдебен имаме, че в Агенция "Митници" има на видеозаписи Асен Василев с тези двамата."

От писмените отговори става ясно още, че нито австрийските, нито други партньорски служби са подавали информация за карупционен натиск по граничните пунктове от митнически служители към превозвачи. Имало само подобно прессъобщение, което през март било изготвено от министерството на финансите и дадено да се публикува на сайта на Агенция "Митници", за да се обясни отстраняването на шефове на митнически пунктове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Дамаджанков
    Ей, пияндурник, какво точно те информираха ? Колко са успели да купят за простоидиотите ли ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари