Бойко Калфин подаде оставка като европейски делегиран прокурор

0
Крум Зарков е получил писмо от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши
Крум Зарков е получил писмо от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши

Крум Зарков е получил писмо от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши

Бойко Калфин е подал оставка като европейски делегиран прокурор. Това стана ясно на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) днес, предава "Лекс".

На 13 януари министърът на правосъдието Крум Зарков е получил писмо от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, в което го уведомява за оставката на Калфин. Какви са причините за това не е ясно. В писмото обаче Кьовеши настоява за представяне на нова кандидатура за европейски делегиран прокурор.

Бойко Калфин напуска само две години, след като беше избран за ЕДП. Той кандидатства още в първата процедура, провела се в началото на 2021 г. и беше одобрен първо от Прокурорската колегия, а след това от Колегиума на Европейската прокуратура. Иначе Калфини е обвинител в окръжната прокуратура в Кюстендил.

Писмото за оставката му беше докладвано председателя на Комисията за атестирането и конкурсите Огнян Дамянов, който заяви, че ще бъде открита нова процедура за подбор, още повече, че България все още не е запълнила всички места.

В момента българските ЕДП са девет. Беше предвидено да са 10, но последното място така и не беше запълнено.

През юни м.г. обаче европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала броят на делегираните европрокурори в България да бъде увеличен на 15. Главният прокурор Иван Гешев внесе искането ѝ в Прокурорската колегия, която провежда подбора.

Увеличаването на броя на ЕДП е заради сериозното натоварване на настоящите девет делегирани прокурори. България и Италия са изпратили най-много дела на Европейската прокуратура и това е наложило да се направи нов подбор.

След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри Светлана Шопова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова и Димитър Беличев. При втората делегирани европейски прокурори станаха Елена Попова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова и Ивайло Илиев.

През февруари м.г., когато ПК на ВСС стартира трета процедура за единственото останало вакантно място, нямаше кандидати.

Последва четвърта, при която трябваше да бъдат подбрани шестима ЕДП, но Прокурорската колегия одобри само трима – Василен Бенчев (СРП), Михаела Райдовска и Юлиана Христова (и двете от СГП). Колегиумът на Европейската прокуратура все още не се е произнесъл по тези кандидатури.

Предстои поредната, пета процедура за подбор за ЕДП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари