Блокираните българи в ЮАР ще бъдат извозени до Русе

1
Тази нощ 10 български граждани са излетели от летището в Йоханесбург
Тази нощ 10 български граждани са излетели от летището в Йоханесбург

С българското посолство са се свързаха около 20 български граждани, които са предимно краткосрочно пребиваващи в страната

Българи са се свързали с посолството ни в Република Южна Африка с молба за съдействие за връщането им у нас. Те бяха блокирани заради ограниченията за пътуване, свързани с новия вариант на COVID-19 Омикрон. Полетите на сънародниците към дома бяха отменени. Тази нощ 10 български граждани са излетели от летището в Йоханесбург, предаде NOVA.

"Те летят до Букурещ. Става дума за репатриращ полет на румънското правителство, което любезно предложи на останалите държави-членки на ЕС техни граждани, които се намират в подобно положение в Южна Африка, да се възползват от този полет. Създадена е организация с посолството ни в Букурещ да бъдат посрещнати там и да бъдат извозени до Русе", заяви Деница Велчева, завеждащ Консулската служба на България в Претория.

В събота и неделя, когато авиокомпаниите масово започнаха да отменят полети, с българското посолство са се свързаха около 20 български граждани, които са предимно краткосрочно пребиваващи в страната.

"Една част от останалите българи са си намерили полети за по-късни дати, а други предпочитат да изчакат нормализиране на обстановката", уточни Велчева.

Десетки държави забраниха полетите от ЮАР и още няколко страни в региона като мярка срещу разпространението на новия вариант на коронавируса - Омикрон.

Новата мутация на Covid-19 създаде страхове в световен мащаб. Световната здравна организация предупреди, че той ще се разпространи по целия свят и има риск от рязко увеличаване на броя на заразените. До момента няма смъртен случай, предизвикан от този вариант на коронавируса, но са необходими още много изследвания заради огромния брой мутации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари