Мога ли да се прибера? Какви са ограниченията за пътуване от Великобритания

0
Според актуалната заповед, която е в сила от полунощ днес до 31 януари 2021 г., забраната за влизане в България на хора, пристигащи от Обединеното кралство, не се отнася за български граждани и семействата им. В България могат да влизат и хора със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване
Според актуалната заповед, която е в сила от полунощ днес до 31 януари 2021 г., забраната за влизане в България на хора, пристигащи от Обединеното кралство, не се отнася за български граждани и семействата им. В България могат да влизат и хора със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване Снимка: Свободна Европа

Все повече държави ограничават влизането на пристигащи от Обединеното кралство заради новия щам на коронавируса, който се разпространява там. Според учените той е по-заразен, но няма данни заболяването с него да протича по различен начин, пише Свободна Европа

Сред държавите, които ограничиха влизането от Обединеното кралство, е и България. Правилата за допускане на влизащи от там се промениха няколко пъти през последните дни. Тук са събрани отговорите на най-често срещаните въпроси около ограниченията в пътуванията.

Аз съм български гражданин и искам да се прибера от Великобритания. Мога ли?

На теория да. Според актуалната заповед, която е в сила от полунощ днес до 31 януари 2021 г., забраната за влизане в България на хора, пристигащи от Обединеното кралство, не се отнася за български граждани и семействата им. В България могат да влизат и хора със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване.

Директните полети от Обединеното кралство до България обаче са преустановени от 21 декември до 31 януари 2021 г. Това беше решено на заседание при премиера Бойко Борисов в неделя вечерта. Решението на практика значи, че българските граждани, които живеят във Великобритания, много трудно биха могли да се приберат. Причината е, че и други държави в Европа спират полетите от Острова и е трудно да се намери заобиколен маршрут.

Ако все пак се прибера, ще трябва ли да съм под карантина?

Да. Пристигащите от Обединеното кралство подлежат на задължителна 10-дневна карантина.

Това не се отнася за шофьорите на товарни автомобили, които преминават транзитно през страната, членовете на екипажите на плавателни съдове и самолети, в случай че не ги напускат, докато са в България, както и хората, транзитно преминаващи през България. Изключение са и държавни ръководители, членове на правителства и техните делегации, в случай че имат отрицателен PCR тест, направен до 48 часа по-рано.

На всички чужденци, идващи от Великобритания, ли е забранено да влизат в България?

Не, има изключения. В страната могат да влизат и пристигащи от Обединеното кралство медици, научни работници и социални работници, когато пътуват по работа. Допуска се и влизането на работници, които участват в доставките на лекарства, на транспортен персонал, на сезонни работници, на хора, заети с поддръжката на стратегическа инфраструктура. Позволено е и транзитното преминаване на пътници, както и влизането на официални държавни представители и делегациите им.

Има ли забрани за влизане от Великобритания и в други държави?

Да, десетки държави в Европа и по света ограничиха влизането на пристигащи от Обединеното кралство. Полетите от страната спряха Нидерландия, Франция, Австрия, Белгия, Италия, Чехия и други европейски държави.

Франция затвори в неделя за 48 часа тунела под Ламанша, който я свързва с Великобритания. Около 1500 камиона са блокирани там по данни на Би Би Си. Представители на двете държави преговарят, за да намерят решение.

27-те държави от ЕС се опиват да договорят координирани мерки. Досега всяка държава налага ограничения на пътуването от Обединеното кралство самостоятелно. Европейската комисия призова държавите членки да премахнат ограниченията върху доставките и пътуванията по неотложни причини, но тази препоръка не е задължителна за страните.

Държави като Индия, Канада и Иран също спряха полетите от Обединеното кралство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари