Близо 8% ръст на цените на имотите в Русе

1
Налице е понижение на сделките с недвижими имоти в региона
Налице е понижение на сделките с недвижими имоти в региона Снимка: Dunavmost

Налице е понижение на сделките с недвижими имоти в региона

Близо 8% ръст на цените на имотите в Русе. За това сигнализира Климент Робев, финансист и експерт в сферата на жилищните имоти, цитиран от Бряг.

Според автора, анализът му стъпва само на официална информация и има изцяло информативен характер, не бива да се приема като инвестиционен съвет.

Авторът разработва блог по тази социално и икономически важна тема за нашето общество.

Според “Индекса на цените на жилищата” (ИЦЖ), измерван от НСИ, жилищните имоти в Русе за първото тримесечие на настоящата година са отчели ръст от 7.6%, спрямо предходното тримесечие и са поскъпнали с 10.8%, спрямо година по-рано.

При отчитане на инфлацията, която е в размер на 14% към края на месец март, то цените на жилищните имоти бележат спад от 3.2% на годишна база.

Статистиката от Агенцията по вписванията показва понижение на сделките с недвижими имоти в Русе, както на тримесечна, така и на годишна база. За разглеждания отчетен период, продажбите са с 11.6% по-малко от същото тримесечие на 2022 г. и с 29.3% по-малко, спрямо предходния отчетен период. Това е така, на фона на успокояващата се, но все още твърде висока инфлация и разширяващата се дистанция между цените на продавачите и офертите на купувачите.

Намаляващата активност на пазара на жилищни имоти не намира подкрепа от ипотечния пазар, където наблюдаваме минимално повишаване на общия брой ипотеки за разглеждания период с 0.7%, спрямо година по-рано.

Към първото тримесечие на 2023 година, 28% от сделките с недвижими имоти в Русе са чрез ипотечен кредит.

В допълнение, наблюдаваме и повишение на брутната работна заплата с 18.6% на годишна база.

На този фон, разгъната застроена площ (РЗП) на получилите разрешителни за строеж нови жилищни сгради бележи спад от 55.3% на годишна база, а разгънатата застроена площ (РЗП) на започналите строителство нови жилищни сгради се увеличава с 188.9%, спрямо година по-рано.

За да определим достъпността на жилищните имоти в Русе, ще използваме коефициента “Цена към доход”. Той отнася средната цена на апартамент от 90 кв.м към средния годишен доход на домакинство, определен като: средната нетна работна заплата за града х 12 месеца х 1.5 (осреднен брой на членовете на едно домакинство на пълна работна заплата). Колкото по-нисък е този показател, толкова по-достъпни са жилищата в съответния град. За Русе, към първото тримесечие на 2023 година коефициентът е: 6.8 за жилищни имоти в центъра на града и 4.3 за жилищни имоти извън центъра на града.

За да определим ориентировъчната нетна доходност на тристаен апартаент при отдаване под наем, взимаме предвид 10 брутни наема (ориентировъчно 12 нетни след приспадане на разходите) и ги съпоставяме на средната пазарна цена. За Русе, към първото тримесечие на 2023 година нетната доходност е: 3.3% в центъра на града и 4.2% извън центъра на града.

*Индексът на цените на жилищата подценява пазарните цени на най-търсените имоти и не включва сделките „на зелено“.

*Данните за изчисление на коефициента “Цена към доход” и за определяне на нетната доходност от наеми са взети от: www.numbeo.com.

*Данните за брой сделки и брой ипотеки не се отнасят само за жилищни имоти.

*Информацията не бива да се приема като инвестиционен съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    Магия
    Каква е тая схема, никой не купува мизерните коптори, а въпреки това цените се качват?
  • 10
    1
    Vbnnjgf
    Още ще пада броя на желаещите да купуват миризливите панелки!!!!То не би цени,то не би чудо!!!!!Нека хората да спрат да купуват!!!!Ха, да ви видим!!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари