Близо 60 русенци в нужда са настанени в модерни социални жилища

1
Четириетажната сграда с 28 апартамента е построена по европроект
Четириетажната сграда с 28 апартамента е построена по европроект Снимка: БТА

Четириетажната сграда с 28 апартамента е построена по европроект

Общо 56 русенци без дом, многодетни родители и самотни майки с деца с увреждания, живеят в модерни социални жилища в Русе.

Четириетажната сграда с 28 апартамента е построена по европроект "Изграждане на социални жилища за настаняване на лица от малцинствени групи от населението и социално слаби лица, които не могат да се ползват от условията на жилищното настаняване на Община Русе", финансиран по оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 година. Стойността му е 1,9 млн. лева, обясни Таня Тодорова - началник на общинския отдел "Образование, спорт и младежки дейности" в Русе, предаде БТА.

Всяко от жилищата разполага със самостоятелен санитарен възел, а някои от тях и с тераса. Има осигурени мебели, легла, както и кухненско обзавеждане - готварска печка, хладилник. Отоплението и горещата вода се осигуряват от три източника - газ, ток и собствена соларна система, чиято цел е да намали разходите за електричество.

Задължително условие е потребителите на услугата да нямат собствено движимо или недвижимо имущество и да имат доход на член от семейството под размера на линията за бедност за страната, определен с акт на Министерския съвет, месечно през последните дванадесет месеца, както и настоящ адрес - минимум една година на територията на община Русе . Те трябва да бъдат мотивирани също да започнат работа или вече да работят на територията на община Русе.

Идеята на услугата "Социални жилища" е освен да осигури подслон и нормални условия за живот на преференциални цени за уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението, но и достъп до здравни услуги и до пазара на труда

За целта община Русе работи и по европроект "Интегрирани мерки за социално и образователно включване на уязвими групи на територията на Община Русе" по оперативните програми "Развитие на човешките ресурси" и "Наука, образование и интелигентен растеж", който подпомага предоставянето на интегрирани услуги - социално и образователно включване и достъп до здравни грижи. Той е на стойност 371 444,86 лева и е със срок до края на юни идната година, обясни Радостина Пейкова - началник на общинския отдел "Здравни дейности".

Настанените потребители заплащат месечна такса в размер на 20 лева на член от семейството, както и консумираните комунални разходи. Договорите с одобрените потребители се сключват за година, като има възможност за увеличаване на периода, но за не повече от три години.

Първото семейство е настанено в края на миналата година. Досега през "Социалните жилища" са преминали общо 20 семейства, общо 77 лица. Шест семейства са напуснали, след като са намерили жилище и работа чрез оказаната подкрепа по проекта. Тодорова обяснява, че не са имали сериозни проблеми с настанените семейства, част от които са от малцинствата.

В модерната жилища сграда има все още свободни апартаменти, като общината набира кандидати за тях. По думите на Тодорова част от живеещите вече имат и работа, което е едно от условията, а децата им посещават детски и учебни заведения. Петима души работят като санитари и общи работници в Университетската болница "Канев", която е партньор по проекта. Има и майки, които се занимават с надомна работа към неправителствена организация, която също е партньор по проекта.

Според Таня Тодорова ползите от проекта за потребителите не са малко. От една страна те получават подкрепа как да организират семейния си бюджет и да го разходват правилно, а от друга - да получат подкрепа при отглеждането и възпитанието на децата си. Общината се старае да ги мотивира, за да се интегрират.

В проекта са включени партньори от различни неправителствени организации и институции. Много е важно, че с потребителите на услугата се работи в детски и учебни заведения. Тодорова обясни, че проектът показва посоката на тези семейства как да се реализират в обществото. По думите ѝ вече има родители, които са трайно на работа, а децата им посещават редовно училище.

Тодорова посочва, че Русе е една от първите общини в страната, която е успяла да осъществи в срок проекта за изграждане на социални жилища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Тюрлю гювеч
    Какво общо имат образованието, младежките дейности и спорта със социалните услуги?! Защо това лице, което няма нищо общо със социалните услуги, ги представя и има ли компетенции в тази област?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари