Изоставеното училище в Средна кула е свърталище на наркомани

0
Затвореното от 10 години школо е обект на множество вандалски набези
Затвореното от 10 години школо е обект на множество вандалски набези Видео: БНТ

Бившето училище в русенския квартал „Средна кула“ ще се превърне в жилищна сграда.

Решението беше взето на заседанието на Общинския съвет. В него ще бъдат настанени крайно нуждаещи се семейства, които нямат средствата за свободен наем.

Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в русенския квартал „Средна кула“ затваря врати преди 10 години и оттогава е обект на множество вандалски набези.

Прозорците са изпочупени, стените и таваните са олющени, а покривът тече. Живеещите в района твърдят, че мястото се е превърнало в убежище на наркомани, информира БНТ.

Георги Илиев: Те го затвориха, даже зазидаха прозорците заради наркомани, заради разбивания и тъй нататък.

Мария Ангелова: Влизат вътре. Спяха вътре наркомани. Преди години имаше пазачи тук и те пребиха един от пазачите. Тук в центъра ние направо се страхуваме.“

Затова от община Русе предлагат да се смени предназначението на училището, за да може да се реши и проблемът с липсата на жилища. В града има над 1900 общински апартамента и къщи, но в момента 227 семейства са в списъка на чакащите. Повечето от хората в „Средна кула“ са съгласни пустеещото училище да се превърне в жилищна сграда.

Васил: Не е лошо. Туй запустялото тук да стои на центъра, трябва да има нещо. Да стане нещо.“

Мария Ангелова: По-добре. Нямаме нищо против. По-добре да се оживи.

Георги Илиев: „За крайно нуждаещи се става. Да, може.“

Росица Георгиева – началник на Регионалното управление на образованието в Русе: Не са налични нужди, които да са регистрирани от училищата в община Русе и които желаят да използват тази сграда, която е освободена след закриването на училището и поради тази причина аз подкрепих предложението на общинска администрация, да бъде сменено предназначението „за жилищни нужди“.

След като предложението на кметската администрация получи единодушна подкрепа от общинския съвет, очаква се и съгласието на образователното министерство. 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари