Близо 18% е ръстът на пенсията за стаж и възраст през 2023 година

0
НОИ преизпълни разходите и спести от приходите, но въпреки това дупката е над 10 милиарда лева
НОИ преизпълни разходите и спести от приходите, но въпреки това дупката е над 10 милиарда лева Снимка: БТА

НОИ преизпълни разходите и спести от приходите, но въпреки това дупката е над 10 милиарда лева

Средната пенсия за осигурителен стаж и възраст е нараснала със 17,8% през 2023 г. и е достигнала 861,23 лв.

Това показва информация на Националния осигурителен институт относно касовото изпълнение на бюджетите на социалноосигурителните фондове, администрирани от института. Когато се вземат предвид всички пенсии, средният размер е малко по-нисък - 784,48 лв., тъй като тук вече влизат и по-ниски пенсии, несвързани с трудов доход.

Към 31 декември 2023 г., общият размер на отчетените приходи в държавното обществено осигуряване е 11,39 млрд. лв., което е преизпълнение с 1,4% на плана за годината. Постъпилите приходи са с 1,398 млрд. лв. повече в сравнение със същия период на 2022 г. Разходите възлизат на 21,61 млрд. лв., или 99,2% от заложените в плана за годината. Разходите са с 3,5 млрд. лв. повече в сравнение със същия период на 2022 г. Вижда се, че над 10 млрд. лв. е разминаването между приходи и разходи, като този недостиг се покрива с трансфер от бюджета, отбеляза вестник "Сега".

Само за пенсии разходите за 2023 г. са били 19,123 млрд. лв., като разходите за пенсии са с 3,49 млрд. лв. повече спрямо 2022 г. или 22,3% ръст. 2023 г. вероятно е последната, в която пенсионерите намаляват - те са били с 5352 души по-малко. За тази година, както писахме, НОИ прогнозира първото от години увеличение, най-вече заради по-щедрите условия за получаване на ТЕЛК, а оттам и на инвалидна пенсия. Към момента броят на пенсионерите е 2 040 922 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари