Бъдещи пенсионери си купиха стаж за над 24 милиона лева

0
Година стаж струва близо 1700 лева
Година стаж струва близо 1700 лева

Година стаж струва близо 1700 лева

Стаж за 24 432 186 лв. са купили българите през миналата година, за да могат да се пенсионират. Това показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ), цитирани от в."24 часа".

През 2021 г. купеният стаж е за над 18,4 млн. лв.

Средният брой месеци осигуряване, който не им е стигал, е 23,33. Над 4000 човека всяка година си купуват стаж.

В момента цената за купуване на стаж е 140,58 лв. Причината е, че от 1 януари минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се остана 710 лв. Цената на стажа, който може да се купи, е 19,8% от тази сума.

Така година стаж струва 1686,96 лв., а пълните 5 г. (това е таванът недостигащ стаж, който може да се купи) - 8434,8 лева.

Купуването на стаж става все по-използвана опция от кандидатите за пенсия, защото все повече хора в пенсионна възраст имат периоди на безработица в кариерите си. В същото време продължава увеличаването на нужния за пенсиониране осигурителен стаж, докато стане 40 години и за жени, и за мъже.

Всеки може да си купи до 5 г., дори пенсионирането да не му предстои скоро.

Според закона за осигурителен стаж се зачита времето на обучение в университета или за докторантура, но висшистите трябва да платят за всеки месец на обучението си. Право да закупят липсващия им стаж имат и хората, навършили възрастта за пенсия за трета категория. И при този вариант обаче не могат да бъдат платени повече от 5 г. стаж.

Плащането става по банков път, но трябва да се издаде и удостоверение за пенсиониране от поделение на НОИ, за да бъде призната сделката към момента на отпускане на пенсията.

Висшистите могат да купят стаж само за периода на обучението, който е вписан в учебния план. Няма значение дали са учили в редовна, задочна или вечерна форма. Важно е през това време да не са работили, а за жените и да не са ползвали отпуск по майчинство. Те трябва да представят и диплома за завършено висше или полувисше образование и документ, удостоверяващ срока на обучението, или документ за придобита научна или образователна степен “доктор”.

Хората, които са навършили възрастта за пенсия за трета категория, също може да си купят стаж.

През тази година мъжете у нас ще мога да се пенсионират на 64 години и 6 месеца, нужният стаж е 39 години и 4 месеца. Жените пък трябва да са навършили 62 години и да имат стаж от 36 години и 4 месеца. Ако не им стига, те също трябва да подадат заявление в НОИ, с което да поискат да им бъде продаден стаж. А служителите на осигурителния институт преценяват точно колко време не достига и дават информация за точната сума на дължимите осигурителни вноски и реда за внасянето им.

Времето, за което са внесени осигурителни вноски за период, по-дълъг от изискващия се за придобиване право на лична пенсия, не се зачита за осигурителен стаж. За това време лицето може да поиска възстановяване на неоснователно внесените суми за осигурителни вноски от съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите.

Тоест безсмислено е да се купува повече стаж, отколкото са липсващите месеци, това няма да доведе до по-голям размер на пенсията, както биха се отразили редовно изработените допълнителни месеци стаж.

Удостоверението за “закупен недостигащ стаж” се издава от териториалното поделение на НОИ въз основа на документа за внесените осигурителни вноски.

Осигурителният доход за времето, за което е закупен осигурителен стаж, обаче не се взема предвид при изчисляването на индивидуалния коефициент на пенсионера. Тоест купеният стаж служи за придобиване право на пенсия, но не може да увеличи размера ѝ.

Купуването на стаж е възможно в едва половината от държавите - членки на Европейския съюз. Тази възможност не съществува в 13 от държавите - Хърватия, Кипър, Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Испания, Швеция и Нидерландия. В останалите държави действат различни правила.

В съседна Гърция периодите без вноски, които могат да се закупят само с цел право на пенсия, са - обезщетение за болест, безработица или отсъствие от работа поради бременност и майчинство. Могат да бъдат закупени минимум 48 месеца и максимум 84 месеца осигуровка.

В Румъния максималният период на обратно изкупуване е 6 месеца преди подписването на застрахователен договор.

В Германия една от възможностите за купуване на стаж е след навършване на възрастта за пенсия за родители, родени преди 1 януари 1955 г., с признати периоди на отглеждане на деца. Те могат да кандидатстват за доброволни вноски за толкова месеци, колкото е необходимо, за да отговарят на квалификационния период.

В някои държави като Австрия се признават и месеците в по-ниска степен на образованието, като периодите са според степента, като максимумът е 72 месеца в университет. Във Франция стаж може да се купи до 3 г., но само за хората на възраст между 22 и 66 г., като плащането е по различни схеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари