Благодатният огън преминава през Русе

0
Благодатният огън, наричан още Свещен, се запалва по неизяснен все още начин всяка година на Велика събота
Благодатният огън, наричан още Свещен, се запалва по неизяснен все още начин всяка година на Велика събота

Около 23 часа тази вечер във Варна ще пристигне Благодатният огън.

За поредна година той ще дойде от Йерусалим не през София, а през Букурещ и Русе, уточни Варненският и великопреславски митрополит Йоан. Маршрутът е избран заради по-близкото разстояние, съобщава ТОП НОВИНИ.

Духовници от катедралния храм „Св. Успение Богородично“ ще дочакат огъня в Русенската епархия със специални огнеупорни фенери. Очаква се те да тръгнат към Варна около 20,30 – 21 часа.

Благодатният огън, наричан още Свещен, се запалва по неизяснен все още начин всяка година на Велика събота в храма „Възкресение Христово“, построен точно върху Божия гроб в Йерусалим.

Православните християни смятат, че произходът му е свръхестествен. Вярващите го наричат „небесно чудо“ и твърдят, че „слиза“ от небето. Преди появата му храмът се проверява старателно за запалителни средства, за да изчезне всякакво съмнение, че е дело на човешка ръка.

В първите минути след запалването си този огън има уникалното свойство да не изгаря и да не излъчва топлина. Има поверие, според което, ако Благодатният огън не се появи на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари