Бизнесът краде ток повече от ромите

0
Цената за крадците през деня е по-ниска от тази за редовните потребители
Цената за крадците през деня е по-ниска от тази за редовните потребители

Цената за крадците през деня е по-ниска от тази за редовните потребители.

Поне за 180 дни назад да се начисляват сметки при незаконно потребление. Енергодружествата искат присъди като за тероризъм при кражба на кабели

И при новите правила на КЕВР за измерване на електрическата енергия кражбата на ток е по-изгодна, отколкото цените, по които плащат редовните потребители.

Тази забележка към регулатора отправиха и трите електроразпределителни дружества на дискусията как да бъдат спрени кражбите на ток, организирана от “24 часа”. В нея освен енергодружествата участваха и двама министри - на енергетиката Теменужка Петкова и правосъдният Данаил Кирилов, шефът на КЕВР Иван Иванов, на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев, депутати от комисията по енергетика и шефът на икономическата полиция в областната дирекция на МВР - София Мирослав Рашков.

3 години след първия дебат за кражбите на ток, от който последваха законови промени, “24 часа” събра отново всички ангажирани с проблема страни.

Въпреки промените кражбите на ток не само че не са изолирани, а са се увеличили.

Новите крадци обаче не са цигани, а бизнесът, стана ясно от изнесените на дискусията данни от самите енергодружества. Те отчетоха, че под 10% от кражбите се извършват от роми, а над 50% - от хотели, фабрики, ресторанти.

Николай Николов от ЧЕЗ посочи конкретно защо крадците и с новите правила плащат по-евтино - дневната тарифа на компанията е 22 ст., а за крадената енергия се плащат по 20 ст. От ноември 2018 г., когато ВАС отмени старите правила на КЕВР, няма механизъм, по който краците да бъдат санкционирани, каза Николов. За този период в Северна България, която обслужва “Енерго-Про”, кражбите на ток били за 11 гигаватчаса, което е потреблението на град като Силистра, Габрово или Търговище. Николов обърна внимание на още едно разминаване - че за един вид кражби се начислява сметка за 180 дни назад, а при други - за 3 месеца.

На територията на нашето дружество кражбите са доста по-големи - в порядъка на 35 000 мегаватчаса, обяви Виктор Станчев от ЧЕЗ. 88% от крадците били физически лица, а останалите - фирми. Но като количество откраднатото от физическите лица и от бизнеса било еднакво.

Срокът за начисляване от 90 дни назад категорично не е достатъчен, за да респектира крадците, заяви още Станчев. (Какво каза още - на 3-а стр.)

Проектът за правила предвижда за 180 дни да е санкцията при директно незаконно присъединяване.

към мрежата, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов. Целта на комисията била плащането на незаконно потребена електроенергия да е справедливо и възпиращо кражбите, обясни той. (Позицията му виж на 3-а стр.)

Все по-често започват да се манипулират и т. нар. умни електромери, правят се промени в софтуера, заявиха от ЧЕЗ и “Енерго-Про”. В същото време законът закъснявал да регламентира тези посегателства.

По-късно пред “24 часа” ръководители на ерепетата заявиха, че манипулирането на електромерите се е превърнало в бизнес. А устройствата за това се доставят от Полша, Русия и Китай.

Според Александър Йорданов - член на КЕВР, комисията обаче е резервирана за част от предложенията на дружествата. “За тези количества, за които вие твърдите, че не се измерват, те влизат в технологичния разход. През цените, които ние определяме, през признатите средства за технологичен разход, ние компенсираме една съществена част от загубите, които вие търпите”, обърна се той към дружествата. С това Йорданов заяви, че част от кражбите на ток се поемат от изрядните потребители. И допълни, че те не плащали повече от крадците.

На твърденията на енергийните дружества, че се пренастройват електромери да отчитат по-дълго време на нощна тарифа, която е по-евтина, Йорданов репликира, че това може да се прави от хора, които най-вероятно имат достъп до паролите за тарифите. И посъветва компаниите да ги пазят по-добре.

Кражбите на кабели, на трансформаторно масло и други съоръжения, при които страдат голям брой потребители, трябва да се наказват като акт на тероризъм, настояха още от енергийните дружества. За това била нужна промяна в Наказателния кодекс. Само на територията на ЧЕЗ за 2018 г. били откраднати над 19 километра кабели. А в резултат на кражби от инфраструктурата потребителите са нямали ток в продължение на 388 часа.

Правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че законодателните промени позволяват увреждания при кражби от инфрастуктурата да се преследват като тероризъм. “Всяко посегателство върху енергийната структура е посегателство срещу националната сигурност. Няколко основни проблема бяха очертани преди 3 г. на първата дискусия, организирана от “24 часа” - липсата на действащи правила за измерване на електрическата енергия, бе направена промяна в Закона за енергетиката, КЕВР има готови правила. Положиха се доста усилия от всички институции, но има и още много проблеми, които трябва да бъдат решени”, каза и Теменужка Петкова (Виж още на 3-а стр.).

Ерепетата настояха КЕВР да преосмисли предлаганото изискване към тях да обслужват технически електромерите на всеки 3 месеца.

Ако това бъде прието, всяко дружество трябвало да назначи по още 2000 служители, което неминуемо щяло да се калкулира в цената на тока за потребителите.

“Кажете какво ви трябва, какви технически уреди ще ползвате, за да ги вкараме в закона”, обърна се депутатът Рамадан Аталай към енергодружествата. И настоя да се каже ясно кой краде ток - дали това са хората от малцинствата, които са “смарт образовани” и могат да манипулират сложните уреди. Аталай заяви, че енергийната комисия в парламента ще направи всичко възможно да ограничи кражбите

“Законът за енергетиката е отворен и ако имате предложение, сме готови да ги обсъдим”, заяви Валентин Николов от ГЕРБ, който е зам.-председател на парламентарната комисия. Според него обществото вече проявява нетърпимост към крадците на ток и съоръжения. В дебата се включиха и депутатите от БСП Таско Ерменков и Жельо Бойчев. Въпреки че не сме в парламента, ние сме там, където има обществен проблем, заяви Ерменков. Той попита защо КЕВР едва през април се занимава с правилата за измерване на количествата електроенергия. Ерменков настоя членовете на КЕВР да се отнасят с по-голямо уважение и разбиране към проблемите на ерепетата. Според депутатат трябва да се помисли как да се стимулира по-високата интелигентност на мрежите - с измервателни уреди и с управление, за да може да се знае какво се потребяват, къде са провалите и да бъдат преодолявани.

Анжела Тонева, член на УС на “Енерго-Про”:

От години се води тиха война,която все още не печелим

Задавам си следния въпрос - ако не сме в екстремален случай, когато някой краде от 3 дни, а му се начисляват за 90 дни назад, каква е санкцията за един крадец, когато той оспорва констативния протокол, завежда дело срещу нас и го печели. Няма никаква санкция. Докато, ако някой ползва топлинна енергия преди средството за техническо измерване, може да му се наложи санкция от 1000 до 5000 лв., при повторно нарушение - 10 000 лв. Това е една промяна в Закона за енергетиката, която би могла да е от полза за нас.

Новите правила не могат да имат санкциониращ характер и винаги е било така. От години се води този спор и тази тиха война между крадците на електрическа енергия, държавните институции и електроразпределителните дружества. Същността на кражбите се промени. Това наистина е тиха война, която все още не печелим, но се радваме, че има диалог.

Иван Иванов, председател на КЕВР:

Чухме предложенията,ще запишем в правилататова, което смятамеза коректно

През ноември излезе окончателното решение на ВАС, което отмени правилата за измерване на количествата електрическа енергия. Ние си бяхме написали домашното, но правилата трябва да бъдат променяни и по инициатива на електроразпределителните дружества. Обърнахме се към тях, проведохме срещи. Сега сме в период, в който те дават предложения.

Кои са тези, които крадат? Тук ще разочаровам някой, но кражбите на електроенергия от ромите са под 10%. Има при мен данни, които показват, че над 50% от кражбите се извършват от бизнесорганизации, от хотели, фабрики, ресторанти или други дружества, които са големи консуматори. Вярно е, че има сериозно технологично развитие в техническите средства за измерване, и манипулирането не може да се извърши от средностатистически българин. Това навежда на мисълта, че има хора, за които това е бизнес, и най-често тези хора, уви, са бивши служители на енергийни дружества, имат съответната компентентност.

КЕВР чу това, което беше казано, и все пак искам да ви уверя, че не приемам тезата за безконтролно увеличаване на срока за санкции. Ако кражбата се установи на третия ден, то потребителят се глобява за период от 90 предхождащи дни. Считате ли, че това е по-малко от сумата, за която е откраднал електроенергия? Напротив, санкцията ще бъде десетки пъти по-голяма. (Отговорът на Енерго - Про виж в карето на 2-а стр.)

Има остра съпротива от ерепетата на задължението на три месеца да проверяват техническото състояние на електромерите. Това вяроятно ще го променим. Всеки собственик трябва да бъде добър стопанин, който се грижи за своята собственост. Не може да се каже - ние ще проверим на 4 години електромера, както е по Закона за средствата за измерване. А какво става в тези 4 години, той може да блокира, да не отчита точно и за това няма да е виновен клиентът. Върху всеки текст от тези правила комисията разсъждаваше, спореше и се стремим да намерим баланс на обществените интереси. Ние също не приемаме кражбите, това е язва. Стремим се в рамките на възможното, като ние не сме наказателен орган, а независим регулатор, това, което считаме за коректно, да го запишем в правилата. В противен случай някои текстове ще паднат в съда, което се е случвало.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката:

Дружествата търпят загуби,потърпевши сме и всички ние

Преди 3 години “24 часа” постави началото на тази дискусия, тя е изключително навременна, защото предстои правилата за измерване, които КЕВР изготви, да влязат в сила. Всички мнения биха били полезни.

Защо темата е важна? Тя засяга пряко търговските дружества, които се занимават с пренос на електрическа енергия, трите ерепета, ЕСО. Тези търговски дружества чисто финансово търпят загуби. Потърпевши сме и всички ние, коректните потребители на електрически енергия, тъй като всяко посегателство върху инфраструктурата, кражбата на електрическа енергия, води до понижаване на качеството на услугата, свързана с доставката ѝ. И не на последно място - вредите, които се нанасят при посегателства върху инфраструктурата и възстановавянато на захранването, в пъти превишават размера на самата кражба. Това пък рефлектира върху инвестициите, които тези дружества трябва да направят за нови технологии.

Не бива да забравяме, че винаги, когато става дума за електрическа енергия, тази тема трябва да бъде пречупвана и през призмата на националната сигурност.

Въпросите, които обсъждаме, ще бъдат полезни и важни за това какви стъпки да предприемем, за да решим проблема. Преди 3 години успяхме да обобщим няколко основни проблема. На първо място беше липсата на действащи правила за измерване на електрическата енергия, междувременно българският парламент направи промяна в Закона за енергетиката и това позволява на КЕВР да приеме правила за измерване.

Виктор Станчев, главен оперативен директор, “ЧЕЗ Разпределение България”:

21% от крадците са рецидивисти

Притеснително е нивото на рецидивите - 21% от крадците са с повече от едно нарушение. Зачестяват случаите на манипулиране на средствата за измерване, има опити за поставяне на дистанционни устройства в самите уреди, за препрограмиране. Немалко са случаите за директно присъединяване към мрежата - скритото и безцеремонното под земята. През последната година купихме рефлектометри, които откриват мястото на присъединяване с точност до 20 см.

Съдебната практика от 2015 до 2018 г. показва, че решените в полза на ерепетата дела са 25%, а 75% са загубените. Затова пледираме към правната комисия и за подкрепа от енергийната, да помислим за конструктивни решения за възмездяване на извършените нарушения.

Работещ е вариантът за начисляване на електроенергията за 180 дни при случаите на кражба на електроенергия. Цената за технологичен разход, по която се таксува краденият ток, няма възпиращ ефект. Най-справедливо е това да е цената за недостиг на електрическа енергия.

Нужни са промени в Наказателния кодекс, за да се наказва този, който ползва краден ток, а не да се търси кой точно е извършил кражбата. Именно заради тази практика сега делата падат в съда, тъй като разследващите не могат да съберат достатъчно доказателства, че този, който потребява откраднатия ток, точно той се е присъединил.

Трябва да се санкционират лицата, които ползват електрическа енергия, получена чрез незаконно присъединяване. Мислим, че това ще има респектиращ ефект.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари