Омбудсманът: Доставчиците дължат на хората без ток по 20 лева за всеки час на тъмно

0
Пълният хаос в малките населени места продължава
Пълният хаос в малките населени места продължава Снимка: Омбудсман на РБ

Телефонът на "Енерго Про" от събота през нощта е недостъпен

Електроразпределителните дружества (ЕРП) са длъжни да обезщетят гражданите, които останаха без ток през последните денонощия, каза омбудсманът Диана Ковачева пред bTV. Тя беше поканена да разясни какви права имат пострадалите от снежното бедствие, немалка част от които започват четвърто денонощие на тъмно и студено.

По 20 лева за всеки час на тъмно след първите 36 часа

Падналите клони, които скъсаха кабелите за електричество, са задължение на доставчиците, те отговарят за поддръжката, каза Ковачева. Тя е сезирала енергийния регулатор КЕВР дали ЕРП-тата са си изпълнили задълженията за поддръжка на електропреносната мрежа и на сервитутните зони - дали са поддържани и окастрени клоните, за да се предпазят кабелите. Задължение на енергийния регулатор пък е да следи дали дружествата изпълняват инвестиционните си планове.

Омбудсманът посочи, че хората имат право на обезщетение от 30 лева за първите 24 часа без и по 20 лв. на всеки час след 36 часа на тъмно и студено. Те биха могли да водят дела, но според омбудсмана е редно дружествата сами да обезщетят хората, без да чакат да бъдат съдени. Според нея ще е изключително несправедливо, ако дружествата се опитат да се позоват на непреодолима сила.

Ковачева каза, че хората с право са възмутени, затова че в неделя телефоните 112, на електроразпределителните дружества и ВиК операторите цял ден са били недостъпни и не са давали информация, което според нея е пълно безобразие.

Тя посочи, че от години най-много жалби се получават за качеството на тока, с който потребителите биват снабдявани и заради който им гърмят електроуредите.

"Пълна анархия е, няма кой да се занимава"

Пълният хаос в малките населени места продължава. Няма ток и възрастни хора ще останат на тъмно, а някои и на студено, за четвърти ден.

Телефонът на електродружеството "Енерго Про", което захранва Североизточна България, от събота през нощта е недостъпен. Сигналите по електронната поща очевидно не стигат до екипите, които отстраняват авариите. Справка на "Дневник" в Министерството на енергетиката показа, че там град Бяла Черква не фигурира като бедстващ, въпреки че половината е на тъмно, няма и улично осветление.

Това означава, че подадените сигнали не са били отразени. Не е ясно и какво прави щабът към кмета на община Павликени и дали е информирал своевременно ЕРП-то. "Дневник" не успя да се свърже с кмета на общината по нито един от каналите му за комуникация - инж. Емануил Манолов затваряше телефона. В пост във фейсбук обаче той отговори индиректно на въпроса на "Дневник" какво е направил за справяне с проблема - призова хората да се обръщали към доставчиците на ток и вода, а не към щаба му, който трябва да подпомага хората в бедствието.

"Пълна анархия е", коментира за "Дневник" общински съветник от Павликени, пожелал да остане неназован. "Екипите работели по далекопроводи и няма кой да се занимава с жителите", цитира той източник от областната управа.

"Никаква координация, никаква информация", каза кметът на Бяла Черква Георги Терзиев по телефона за "Дневник". Той обясни, че е хаос с отстраняването на авариите, а щабът в общинския център е безполезен. Никой не можел да каже кога аварийните екипи ще пуснат тока на хората.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари