Бизнесът е против ветото за Шенген срещу България и Румъния

0
Германските предприемачи търпят големи икономически загуби
Германските предприемачи търпят големи икономически загуби

Германските предприемачи търпят големи икономически загуби

Германските предприемачи се надяват тази година австрийското вето за Шенген срещу България и Румъния да бъде преосмислено, защото понасят големи икономически загуби, пише по темата икономическото издание "Виртшафтсвохе", цитирано от Дойче Веле.

Материалът на "Виртшафтсвохе" за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство започва с описание на 10-километрова опашка на границата между Румъния и Унгария. Камионите на спедиторската компания от Бавария "Дитрих Лоджистик" влизат и излизат от Румъния по 30 пъти на ден, пише авторката Карин Финкенцелер. Това означава 60 пъти чакане, 60 пъти 150 до 200 евро допълнителни разходи, от 9 000 до 12 000 евро на ден, пресмята раздразненият шеф на фирмата Ханс Улрих Дитрих. Да не говорим за безсмислените емисии въглероден двуокис, допълва той.

Всичко това можеше да е различно, ако на 8 декември Австрия не беше блокирала приемането на Румъния и България в Шенгенското пространство. Според изданието, въпреки резервите на Нидерландия, тя по всяка вероятност е щяла да се съобрази с волята на останалите страни.

Бизнесът протестира

Представители на австрийския бизнес, като Strabag, Spar, Erste Bank, Raiffeisen и други, са изразили съжаление за конфликта, а в някои случаи са изказали и неразбиране за поведението на правителството им. Гневът е стигнал и до германските предприемачи. "Черен ден за Европа, когато е необходима силна обединена Европа", коментира предприемачът Дитрих. Семейната му фирма развива дейност в Румъния от 1979 година, има 500 свои служители там и дотук е инвестирала 40 млн. евро.

Двустранната търговия между Германия и България доскоро е била на стойност около 9,8 млрд. евро, а с Румъния през 2021 г. - цели 33 млрд. евро. Сред най-важните германски инвеститори и работодатели в Румъния е "Континентал". През миналото лято компанията, която се занимава с производство на дисплеи, въздушни възглавници и други компоненти за автомобили, е приключила изграждането на изследователски център в Тимишоара на стойност около 20 млн. евро. Откритият през 2006 г. неин завод пък е бил разширен за трети път - инвестицията е за 40 млн. евро. В тази връзка "Виртшафтсвохе" посочва, че приемането на Румъния в Шенгенското пространство е щяло да улесни задачите на "Континентал".

Искането на Австрия за по-строги мерки срещу нелегалната имиграция като условие за присъединяване към Шенген се счита за неразбираемо и от предприемачите, и от политиците, дори в рамките на правителствената коалиция във Виена, коментира германското издание.

Ветото не е заради Румъния и България

Управляващият директор на германския химически гигант BASF за България и Румъния Андреас Лиер, който е и председател на Германската външнотърговска камара в Букурещ, коментира, че е в интерес на всички страни членки Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство: "Всеки ще има полза - хората, промишлеността, Европа и европейската идея, ще се генерира и допълнителен растеж, което е важно точно сега."

Дали това ще се случи през 2023 г., пита "Виртшафтсвохе". Австрийската министърка за Европа Каролине Едщадлер признава, че вотът "против" не е толкова заради България и Румъния: "Ветото не е насочено срещу отделни страни членки, а срещу една разбита система", заяви тя пред австрийската информационна агенция АПА в края на миналата година. Тя допуска, че до средата на 2023 г. ЕС може да сложи на масата "някои конкретни предложения и решения".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    В.П.
    Какъв реален ''Бизнес ''в България ? Всичко е от бившата БКП и протежетата кръвно свързани с СССР . Кой ще посмее да ни допусне в Европа ! Този наш неокомунизъм е ясен за Запада и никой няма да ни допусне до истинските икономически реалности . 72% от избирателите са с Русия, пък после Еврозона , Шенген и Западен стандарт в страната ! Руска мента на Европейски пазар ! Да ама Не !
  • 5
    1
    Нагли са
    Дитрих бил раздразнен... тц тц тц. Абе, боклук ! Добре дошъл в реалната европа. Тук сме на втора ръчна скорост, маймуно нагла, а вие сте на седма автоматична. Усещаш ли разликите ? Поколение тираджии им мина живота по опашките между Бг, Ру и Унгария. Живота им замина. Вурста обаче бил раздразнен.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари