Бивш военен продаде чужди земи за 100 000 лева

0
Купувачът е голяма фирма, която изкупува и обработва земеделски земи
Купувачът е голяма фирма, която изкупува и обработва земеделски земи Снимка: Fermer.bg

Когато 59-годишният Левен Емилов от силистренското село Брадвари заминава за Турция на 28 август едва ли предполага какво ще се случи до завръщането му в родината месец и половина по-късно, пише в днешния си брой в. „24 часа".

През това време измамници фалшифицират личната му карта, вадят документи от институциите за имотите му, съставят пълномощно, уж подписано от него, заверяват го при кметски наместник от съседно село и накрая продават наследствените му ниви за 103 хил. лв. Купувачът е голяма фирма, която изкупува и обработва земеделски земи. Компанията, както и продавачът Левен се оказват жертви на поредната измама, извършена от имотната мафия. И двете страни подават жалби в Икономическа полиция. От бранша твърдят, че това не е единичен случай и хората трябва да са много внимателни.

"На 20 октомври в районната прокуратура в Силистра е подадена жалба от Левен Емилов срещу Петър Ангелов Петров, в която се посочва, че последният се е разпоредил със собствените му недвижими имоти без негово знание и съгласие като използвал фалшиви документи. По случая е възложена проверка на Икономическа полиция", казват от държавното обвинение пред вестника.

Докато Левен Емилов е в Турция при сина си, на 13 септември в кметството на село Йорданово влизат двама мъже. Йорданово е само на десетина километра от Брадвари, в землището на което са нивите на Емилов. Кметският наместник на Йорданово Ведат Сали, както и всеки на неговата длъжност, може да заверява пълномощни вместо нотариус, но за разлика от нотариусите няма достъп до системата на МВР за проверка на валидността на личните документи и съответно не е можел да провери дали подадената лична карта е оригинална или не. Двамата мъже, които влизат в кабинета на Ведат Сали са Петър Петров от Монтана и още един, който се представя за Левен Емилов. Целта е Сали да завери пълномощно на Петров, с което човекът, представящ се за Левен му дава право да се разпорежда със земите му. "Подмених си личната карта през 2013 г. Фалшификатът, който са предоставили за пълномощното е от стария образец. Съвпадат имената и ЕГН-то ми. От другата страна на документа обаче има кодове. Те са други. Снимката е на друг човек. Не са ми уцелили и ръста ми, може би човекът, когото са представили за мен е бил по-нисък. Подписът ми няма нищо общо с този, който е положен там", разказва Левен Емилов.

Така или иначе номерът на мошениците минава. Петър Петров излиза от кметството в Йорданово с пълномощно. Запознати с този вид измами са категорични, че схемата е реализирана с помощта на хора, които са знаели, че Левен Емилов ще пътува до Турция и са разполагали с личните му данни, както и с информация за имотите му. Преди да отидат за заверка на пълномощното измамниците вече са се сдобили със скици на имотите на Левен Емилов от съседната Община Кайнарджа. нотариалните актове са извадили от Силистра. Услугата е достъпна за всеки гражданин след плащане на такса и молба по образец. Петър Петров и все още неизвестните му помощници си набавят всички необходими документи, за да започнат да продават земята на човека.

Най-трудната част от задачата им е да фалшифицират личната му карта и да заверят пълномощно с човека, който се представя за него. Оттук нататък сделката е формалност.

Намират купувач в лицето на голяма компания за управление на ниви. Предлага 3 имота с общо 80 дка. Петър Петров продава едната нива на 27 септември, само две седмици след като е станал представител на продавача с измама. Два-дни по-късно са продадени и другите 2 ниви. След като научава за измамата Левен Емилов ангажира адвокат, с когото завеждат иск до съда за запор на имотите, защото са продадени с измама. След това следва дело за разваляне на сделката. Оказва се, че фирмата-купувач е платила за земя, която няма да може да използва. Измамените нови собственици също са подали жалба в полицията срещу Петър Петров, който ги е измамил.

По лична карта Петров е регистриран като жител на Монтана. Родното му село е Белотинци. Рядко ходил там при родителите си. За него се знае, че е пенсионер от армията. Разследването на прокуратура е на етап предварителна проверка и все още няма образувано досъдебно производство.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари