Бивш полицай не бе допуснат да дари кръв във Варна

0
Мъжът подозира корупционна схема
Мъжът подозира корупционна схема Снимка: архив

Причината - бил над 60-годишна възраст

Банда от петима души, търгувала с кръв в София, бе разбита при акция на полицията, жандармерията и ГДБОП преди 10-ина дни. Бе установено, че групата набирала дарители срещу 50 до 100 лв., а продавала плазмата за до 1000 лева. Специализираната прокуратура им повдигна обвинения и ги остави в ареста за 72 часа.

Оказа се, че и в други градове има подобни нередности. С редакцията на в.“24 часа” се свързва читателят от Варна Валентин Димов, който твърди, че лекарка от екипа не е допуснала той да дари кръв.

“Редовен кръводарител съм от години. През април ми се наложи да дам кръв за приятел. Отивам в кръвния център и попадам на лекарка, за която по-късно ми казаха, че създава проблеми на някои от желаещите да помогнат. Така и стана - отказа ми правото да даря, защото съм бил над 60 г. и съм претърпял операция на коляното преди две години”, разказва 61-годишният Димов.

Той признава, че няма как да докаже казаното, но е получил информация, че въпросната лекарка нарочно не допуска добронамерени дарители, за да даде тази възможност на мъже отвън, които предлагат услугите си срещу заплащане и чакат ежедневно на опашки.

Схемата с продажбата на кръв не е тайна, но служители от кръвния център казват, че не знаят за уговорки между роднини на пациенти и платените кръводарители. Заради недостига на кръв при спешни случаи близките на изпаднал в нужда пациент са принудени да платят на непознати.

Според Димов цената за банка кръв вече достига 500, понякога и 700 лв.

Проверка на “24 часа” установи, че ромите пред центъра във Варна искат 350 лв. за 500 мл кръв, по 300 при поръчка за няколко банки.

Бившият полицай е убеден, че въпросната лекарка нарочно е измислила фиктивни причини, за да не го допусне до желания акт на съпричастност. Според закона мъжете могат да даряват кръв до 65-годишна възраст.

Преглеждащият лекар трябва да прецени здравословното му състояние, добре е мъжете в тази възраст да са дарявали в последните 2 г. Претърпяната операция според Димов не е била сериозна, а и 1 г. след нея той отново е дарил кръв.

Димов е подразбрал, че ромите подкупват лекарката, защото по закон мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

“Аз като бивш полицай си мисля, че те ако имат интерес да отхвърлят хора като мен - какъв да е, ако не финансов", допълни Димов.

*Вестникът ще даде възможност на управителката, която е в отпуска, да отговори на обвиненията и дали има сигнали за подобни съмнения. Всички останали в кръвния център отказаха коментар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари