До 600 лева скочи цената за кръв на черно

1
Хората, извършващи търговията, са наясно с нуждите на отделните болници
Хората, извършващи търговията, са наясно с нуждите на отделните болници

По-редките групи се заплащат по-скъпо.

Цената на кръвта на черно в София се вдига. За редките АВ и В групи тя удари 600 лв. за една бележка, а за А и 0 – от 200 до 400 лв., съобщава „Монитор“.

Средната цена на банка кръв е между 100 и 150 лева, но може да достигне 500, коментират медицински специалисти от Варна.

Има и платени кръводарители с редки кръвни групи. Но регистърът на платените кръводарители намалява, защото цената на кръвта е много ниска - 90 лв. за литър.

Рекордът по кръводаряване в региона държи пенсионер от Варна с кръвна група АВ с отрицателен резус фактор. Той дарявал кръвта си 160 пъти.

По около 12 500 кръводарители преминават годишно през Кръвния център във Варна и даряват кръв.

Хората, извършващи търговията, са наясно с нуждите на отделните болници, както и колко милилитра кръв са нужни за дадена операция.

В София цените падат наполовина през лятото, тъй като тогава плановите операции в болниците спират заради горещините, оперират само по спешност и търсенето намалява.

Търговията на кръв у нас е забранена, а санкцията е до 1000 лв. Повторно нарушение може глобата да скочи до 10 000 лв. Въпреки това глобени няма, а пазарът с кръв се шири.

В Русе кръвта на черно надхвърли 250 лева за сакче. Ако кръвната група е от редките, а операцията е спешна, сумата може да е около 400 лева.

Ромите в региона са превърнали кръводаряването в доходоносен бизнес. Обикновено стоят в района на болницата и чакат някой притеснен близък на пациент да ги потърси. Разполагат със списък с телефонни номера на донорите на кръв и веднага се обаждат при нужда. Обикновено донорът пристига в рамките на половин час.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари