Каква е схемата на русенеца, арестуван за измами с кръводаряване

2
Жертва на измамника разказа за горчивия си опит
Жертва на измамника разказа за горчивия си опит

Жертва на измамника разказа за горчивия си опит

39-годишен мъж от Русе, който е измамил хора в цялата страна, е бил арестуван от полицията във Варна. Той се разследва и от Криминална полиция в Русе за същото престъпление, информира Русе Медиа.

Задържаният буквално се е подигравал с човешкия живот – взимал е пари от близките на пациенти, които са се нуждаели от кръводарители, като е обещавал да осигури нужното количество кръв. Оказва се, че той е много добре известен на органите на реда и е осъждан за кражби и измами.

Арестът е извършен по жалба на жена от Варна, от която мъжът е взел 650 лв., като я е убедил да му преведе парите онлайн. Жена от Русе пък е „изгоряла“ по същата схема с 520 лв. Ден преди задържането на русенеца потърпевш е станал и млад мъж от Пловдив.

Измамата се разиграва през социалните мрежи, като въпросното лице се е присъединило в групите, в които се търсят безвъзмездни кръводарители. Една от жертвите му разказва каква е схемата на действие:

Трябваше да осигурим кръв за член от семейството, за да бъде опериран по спешност. Тъй като е рядка кръвна група, се оказа много трудно. След два дни апели във фейсбук, около 5 часа сутринта с мен се свърза по месинджър непознато лице. Много учтиво се поинтересува дали сме намерили кръв и каза, че може да помогне. Цената, която поиска, беше 500 лв. за банка кръв, но щял да осигури в Плевен, където има кръвен център. Поиска половината пари предварително, което не беше изненада, тъй като ме бяха предупредили, че това е честа практика от т.нар.“платени кръводарители“.

Преведох му пари по посочена от него сметка в Револют и той обеща в 8.30 часа човекът, когото е намерил, да даде кръв и да ми прати бележката. Когато наближи часът, ми обясни, че искал да плати на кръводарителя обещаните 430 лв., имал и 50 лв. за бензин. След много увещания, че не е мошеник, че няма да ме измами, че всичко е точно и ако има проблем, ще ми върне парите, идвал им редът и т.н. В крайна сметка пуснах още пари и така накрая сумата стана 550 лв. Когато си притиснат в ъгъла и се чувстваш в безизходица и безпомощен, а здравето и животът на близкия ти зависи от това дали ще намериш заветната банка кръв, се хващаш и за най-малката надежда.

Предупредих „посредника“, че ако нещо не е точно, ще сигнализирам в полицията, но той се постара да ме успокои. До обед си чаках бележката, която така и не дойде. Появи се обаче искане за още 93 лв., които трябвало да даде на „своя човек“ в кръвния център, който да придвижи нещата. Тук вече категорично отказах и с остър тон си поисках или бележката, или парите обратно.

Последваха уверения, че в събота сутринта бележката ще е налична, тъй като „неговият човек“ през нощта щял да уреди всичко. Междувременно стана ясно, че близкият ми ще бъде опериран, без да трябва допълнителна банка кръв, но това не го казах на измамника.

Истинските психоатаки започнаха в петък срещу събота през нощта, когато съм имала две позвънявания – около 2 часа на уотсап и около 4.30 на месинджър. Времето очевидно е подбрано много добре – хората са притеснени за близките си и когато ги събудиш през нощта, не могат да реагират адекватно. За мой късмет не съм чула телефона. На сутринта влязох в кореспонденция, за да разбера докъде ще стигне наглостта на измамника. На уотсап ми писа „д-р Димитрова от Кръвния център“, която ме убеждаваше, че трябвало да платя 93 лв. за нейните „услуги“. Нямало да получа бележка, защото всичко било „електронно“. Аз пък ѝ казах да ми снима екрана на монитора и тогава ще ѝ дам пари. Последваха още опити за изнудване, но стана ясно, че няма да получи нищо.

Последва веднага същото от страна на основното действащо лице, което на свой ред ме убеждаваше, че нищо не ми струвало да платя тези 93 лв., след като вече съм дала 550 лв. Важното било да се свърши работата. Стигна се дотам, че поиска да му ги дам назаем, пък щял да ми ги върне после. Накрая намали сумата до поне 50 лв., след което се отказа да пише повече.

Какво направих аз, след като разбрах, че съм станала жертва на измама? Веднага сигнализирах Револют, че тяхната платформа се използва за получаване на пари чрез измама. Оттам поискаха данните на лицето, за да предприемат мерки. Може и да са го направили, защото при последната измама в Пловдив вече въпросният човек е искал парите да му се превеждат през Изипей, а не през Револют. Отидох в банката си и поисках да блокират картата ми, от която съм извършила преводите, и оспорих транзакциите. Пуснах сигнал в полицията, за което информирах и банката. Благодарна съм на момчетата от Криминална полиция-Русе, които се заеха със случая и подходиха изключително професионално!“.

39-годишният мъж е задържан във Варна за срок до 24 часа, а за осъществената от него измама е образувано досъдебно производство. Продължава и разследването на престъпните му действия в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    3
    Ушев
    Туй ша да е някой вятовски мангал, който от 30 години е певец на народната милиция!
  • 13
    2
    Осман
    Много вампири се навъдиха. Това не е работа на БЧК.
  • 15
    1
    нунчо
    Схемата в Русе не е от сега Мечо-циганина който живее до блок Балатон отдавна е в схемата
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари