Бил Гейтс: Изкуственият интелект ще промени живота ни до 5 години

0
Microsoft има партньорство с OpenAI на стойност няколко милиарда долара
Microsoft има партньорство с OpenAI на стойност няколко милиарда долара Снимка: Бил Гейтс / Facebook

Microsoft има партньорство с OpenAI на стойност няколко милиарда долара

За никого не е тайна, че Бил Гейтс е привърженик на изкуствения интелект, но сега той прогнозира, че тази технология ще доведе до позитивна трансформация за всички през следващите пет години.

Възходът на изкуствения интелект предизвиква опасения, че технологията ще премахне милиони работни места по света. Международният валутен фонд тази седмица съобщи, че около 40% от работните места по света могат да бъдат засегнати от възхода на ИИ. Гейтс не е задължително да не се съгласява с това схващане, но той вярва, че историята показва, че с всяка нова технология се появява страх и след това идват нови възможности.

"Както имахме [с] производителността на селското стопанство през 1900 г., хората бяха като "Хей, какво ще правят хората?" Всъщност много нови неща, а и не само, са се появили в много нови категории работни места бяха създадени и ние сме много по-добре, отколкото когато всички се занимаваха със селскостопанска работа", казва Гейтс. "Това ще бъде нещо подобно на това".

В интервю за Фарид Закария от CNN във вторник Гейтс прогнозира, че изкуственият интелект ще направи живота на всички по-лесен, а именно като посочи, че ще помага на лекарите да обработват документите си, което е "част от работата, която не харесват, можем да я направим много ефективна."

Тъй като няма нужда от "много нов хардуер", Гейтс заяви, че достъпът до ИИ ще бъде през "телефона или компютъра, който вече имате, свързан през интернет връзката, която вече имате".

Той също така заяви, че подобренията с ChatGPT-4 на OpenAI са "драматични", тъй като той може "по същество да чете и пише", като по този начин е "почти като да имаш работник с бяла якичка, който да бъде учител, да дава здравни съвети, да помага при писането на код, да помага при обаждания за техническа поддръжка". Той каза, че включването на тази технология в образователния или медицинския сектор ще бъде "фантастично".

Microsoft има партньорство с OpenAI на стойност няколко милиарда долара. Гейтс остава един от най-големите акционери на Microsoft.

"Целта на фондация "Гейтс" е да се увери, че забавянето между ползата за хората в бедните страни и достигането до богатите страни ще бъде много кратко", каза Гейтс пред Закария в Давос за Световния икономически форум. "В края на краищата недостигът на лекари и учители е много по-остър в Африка, отколкото на Запад".

В доклада си от тази седмица МВФ е на много по-малко оптимистично мнение. Според групата изкуственият интелект ще задълбочи неравенството без намесата на политиците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    До daskal—а:
    Ще ви чипират, я, щом не ви достига интелект и масово се изповаксинирахте като овце!
  • 3
    2
    daskal
    Експериментът с ваксините показва, че голяма част от човечеството е готово да бъде чипирано. Ще ни чипират още преди да се родим. Май натам вървят работите.
  • 5
    1
    сигурно е прав
    изкуствения интелект ще промени живота ни след 5 години... и ще стане още по-зле
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари