Бездомните и скитащите нарастват драстично в Русе

1
Увеличаващият се брой на хората, на които помагат, затруднява все повече червенокръстците и те ще се радват да получат подкрепа от дарители
Увеличаващият се брой на хората, на които помагат, затруднява все повече червенокръстците и те ще се радват да получат подкрепа от дарители

Списъкът на БЧК с бездомни и скитащи хора, изпаднали в крайна нужда, нараства всеки ден. Регистрирани вече петима нови нуждаещи се от подслон русенци, като трима само за вчерашния ден

Така на територията на града те са вече 45, обясни за БРЯГНЮЗ Антоанета Ябанозова, директор на БЧК.

"От всички тях само трима – четирима са на улицата и отказват да бъдат настанени в Центъра за временно настаняване. Останалите имат някакъв подслон, а от БЧК получават храна всяка седмица по график и са изключително стриктни и точни", поясни Ябанозова. Причината за увеличението на такъв тип хора са кризата и пандемията. Голяма част от тях са успявали да работят временно през лятото и есента, но вече нямат никаква възможност да припечелят нещо или да получат храна.

Ябанозова обаче изрази притеснение, че увеличаващият се брой на хората, на които помагат, затруднява все повече червенокръстците и те ще се радват да получат подкрепа от дарители. До момента вече двама са се отзовали на призива им да помогнат с малки суми. Месечната издръжка за 40 души, които до момента са били в списъците им с нуждаещите от храна хора, е 2500 лева.

Всяка седмица в трапезарията на ул. „Гурко“ 10 им се дава топла супа, сандвич и хляб, а отделно им се предоставят и пакети с храна, която да им стигне до следващото раздаване.

Според директора на БЧК се очаква броят на тези хора да достигне 50 души тази зима. "Всеки, който пожелае да направи дарение, може да посети офиса на БЧК, да направи запитване за това по телефон или имейл, или да дари сума по банков път". Ябанозова поясни, че на този етап няма бездомни и скитащи от техния контингент, които да са заразени с коронавирус или да са проявили симптоми на заболяването.

БЧК имат категоричното уверение, че в такива случаи РЗИ ще направи PCR тест на съответния човек, ако той се окаже положителен, ще бъде изолиран, а ако няма къде да живее, ще му бъде подсигурено такова място с помощта на Общината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари