Беларус: Осигуряваме електрозахранването на АЕЦ „Чернобил”

0
Нивото на радиацията в обекта днес е „стабилно"
Нивото на радиацията в обекта днес е „стабилно" Снимка: iStock

Нивото на радиацията в обекта днес е „стабилно”, посочва министерството

Електрозахранването на Чернобилската АЕЦ е възстановено изцяло и се осъществява от Беларус. Това съобщиха днес в Telegram властите на беларуската Гомелска област, като се позоваха на енергийното министерство, предадоха Франс прес и NOVA

Нивото на радиацията в обекта днес е „стабилно”, посочва още министерството в комюнике.

Електрозахранването на централата, разположена в Украйна, близо до границата с Беларус, и паднала в ръцете на руските войски на 24 февруари, вече бе прекъснато миналата седмица и възстановено в неделя.

В понеделник обаче украинският оператор „Укренерго” обвини руската армия, че отново е прекъснала тока на обекта, като е повредила захранващ го кабел с високо напрежение. Вечерта Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви в Twitter, че е получила от Украйна данни, според които външното електрозахранване на АЕЦ е било възстановено през деня след като кабелът е бил повреден от „окупационните сили”. „Персоналът е подновил действията, насочени към ново включване на централата към електрическата мрежа”, уточни МААЕ.

След ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г., когато избухна един от реакторите на Чернобилската АЕЦ, останалите три постепенно бяха изключени, но обектът все още се нуждае от ток за охлаждане на басейна, в който се съхраняват 20 000 горивни касети. С оглед изтеклото време след инцидента през 1986 г. „температурното натоварване на басейна и обемът на водата за охлаждане са достатъчни за ефикасно отвеждане на топлината без електричество”, гласи оценка на МААЕ от 9 март. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    1111
    „С оглед изтеклото време след инцидента през 1986 г. „температурното натоварване на басейна и обемът на водата за охлаждане са достатъчни за ефикасно отвеждане на топлината без електричество”, гласи оценка на МААЕ от 9 март. “ и какво рипат тогава укрите, като още след първото съобщение, че белорусите са възстановили захранването беше ясно, че украинците вече нямат участие в захранването. а това което съобщава маае, показва, че укрите пак правят фейкновина!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари