1600 военнослужещи ще участват във военния парад на Българската армия

0
Ще бъдат представени 52 бойни машини и 14 вертолета и самолета
Ще бъдат представени 52 бойни машини и 14 вертолета и самолета

По повод на 140-годишнината от създаването на Българската армия във военния парад днес ще участват над 1600 военнослужещи от Въоръжените сили, ще бъдат представени 52 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните и зенитно-ракетните войски, както и 14 вертолета и самолета на Военновъздушните сили, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Парадът ще започне от 10:30 ч. на площад "Княз Александър Първи" в столицата. Командващ парада е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

По традиция парадът ще бъде открит от вертолет "Ми-17" на Военновъздушните сили, носещ националния флаг на Република България. При изпълнението на националния химн по време на парада ще бъдат дадени 20 артилерийски салюта.

Във военния парад ще участват Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили; знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и представителните блокове с бойните си знамена.

След представителните блокове на парада ще преминат в различни формации самолети и вертолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната, щурмовата и изтребителната българска военна авиация.

Над площад "Княз Александър Първи" ще прелетят вертолети Ми-24 и АS-532 AL Cougar, военно-транспортен самолет C-27J Spartan, учебните самолети L-39ZA и "Пилатус" РС9М и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.

На военния парад ще бъдат представени различни типове бойна техника на въоръжение в Българската армия: танк Т-72, 122-мм самоходна гаубица 2С-1 - "Гвоздика", бойни машини на пехотата - БМП-1 и БМП-23, 120-мм самоходна минохвъргачка Б1-11 "Сани", бронетранспортьор /БТР/ 60ПБ, зенитно-ракетен комплекс "ОСА"-AK, 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 "Град", тактически ракетен комплекс "Точка", бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес" G 270, бронирана машина "Хамър", бойни бронирани колесни машини Commando seleсt и Guardian, пускови установки от зенитно-ракетен комплекс С-300 /SA-10/ и транспортно-зареждащи машини за зенитно-ракетни комплекси С-125 /SA-3/ и С-200 /SA-5/.

Отбелязването на Деня на храбростта и празник на Българската армия ще започне от 9:00 ч. с водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред Паметника на Незнайния воин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари