Малката Калина води борба между живота и смъртта

0
Бебе с цироза се нуждае от спешна трансплантация на черен дроб
Бебе с цироза се нуждае от спешна трансплантация на черен дроб Видео: bTV

Едва на 2 месеца, малката Калина води борба между живота и смъртта.

Когато през март ражда първото си дете, 28-годишната Яна не подозира, че съдбата ще ѝ поднесе най-голямото изпитание за един родител. Точно след първия месец от живота на малката Калина – на Великден, Яна и приятелят ѝ забелязват, че нещо не е наред, предава bTV.

Следват ходене по болници, изследвания и пътуване в чужбина. Младите родители се опитват да разберат какво точно се случва с първата им рожба и какво ще подобри състоянието ѝ. Лекари в Германия съобщават лошата новина – Калина е с липсващи жлъчни пътища и увреден черен дроб. Единственият изход е трансплантация.

Тя е толкова мъничка. Да знаеш, че детето ти е толкова болно, че може да не доживее първата година, е много трудно”, споделя Яна.

Заболяването на бебето не е често срещано у нас, но не е и рядкост. „В миналото около пет-шест деца годишно имаше с вродена Атрезия на екстрахепаталните жлъчни пътища, сега са по две-три деца на година”, обяснява д-р Пенка Янева, началник на Клиниката по гастроентерология на Специализираната болница за лечение на детски болести „Проф. д-р Иван Митев” в София.

Притиснати от времето, единствената мисъл на младите родители е как час по-скоро да се осъществи операцията. Затова са решили да не търсят помощ от държавата. Прогнозите за краен срок на трансплантацията са различни – от 2 до 4 месеца.

„Тя ме крепи. Понякога като я погледна, тя ми се усмихва и просто си казвам, че ще се боря докрай, каквото трябва, ще направя, за да ми се спаси детето”, решена е майката Яна. За лечението на малката Калина са необходими непосилните за семейството 500 000 лева. Родителите обаче вярват и се надяват на чудо.

Всеки, който иска да помогне на малката Калина, може го направи чрез:

Левова банкова сметка в Обединена Българска Банка (ОББ):BG78UBBS80021083667140 Бенефициент: Калина Яворова Сидерова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари