Българка на Родос: Евакуират хората с лодки

0
Засега няма данни за бедстващи българи в нестихващите пожари там
Засега няма данни за бедстващи българи в нестихващите пожари там Снимка: АП

Засега няма данни за бедстващи българи в нестихващите пожари там

Драматична евакуация от остров Родос тази нощ. Там обстановката заради бушуващите пожари остава тежка. Засега няма данни за бедстващи българи, предава БНТ.

Около 2000 са българите, които работят и живеят постоянно на остров Родос. По-трудно е да се определи броят на сънародниците ни, пристигнали там като туристи, тъй като повечето от тях не използват услуги на туристически агенции, каза зам.-председателят на българската общност там Ивелина Бенева.

"Нямаме данни да има бедстващи български туристи на острова. Също така от работещите, тъй като имаме група, която е за взаимопомощ между българите на острова, няма данни да имаме българи, които да са бедстващи. Предполагаме, че те са се придвижили при техни познати или семейства в другата част на острова".

Нощта обаче е драматична.

"Изнасяха хората дори с камиони, беше плашещо. Запалиха се и два хотела, много места бяха евакуирани. Аз се грижа за два манастира, които бяха близо до огъня, но монахините отказаха да ги напуснат и отидоха да помагат в гасенето - колкото могат монахини да се борят със стихията", обясни отец Атанасиос Мисос.

Туристи са разпръснати на целия остров. Корабите са единственото спасение за много от тях, но бягството по вода също е изключително сложно и в евакуацията се включват частни плавателни съдове.

"Големите лодки не са успявали да стигнат до брега. Така че те са се качвали първо на малки и след това вече с големите лодки са ги разпределяли", каза Ивелина Бенева.

Останалите на острова туристи са настанени в хотели или спортни зали с осигурена храна, вода и климатизация, на фона на очакваните и днес температури над 40 градуса. На остров Родос надеждите са с утихването на вятъра днес обстановката да се нормализира.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари