България - вицепрезидент на асамблея на Световната организация по туризъм

0
Министър Ангелакова: Това е голямо признание за България!
Министър Ангелакова: Това е голямо признание за България!

В първия ден от заседанието на 21-вата Генералната асамблея на Световната организация по туризъм (СОТ), България и Испания бяха избрани за вицепрезиденти на форума, който се провежда на всеки две години, съобщиха МТ.

Генералната асамблея на СОТ е най-мащабното и престижно събитие за туристическия сектор, на което се обсъждат актуалните проблеми в туризма, определят се целите и визията в политиката на организацията и се избират новите членове на Изпълнителния съвет на СОТ и на нейните комисии.

Изборът за вицепрезидент е бил направен на 59-та среща на Регионалната комисия за Европа на СОТ от 156 държави.

Това е голямо признание за България, защото с този единодушен вот на страните-членки на СОТ доказваме, че сме важна част от глобалния туризъм“, заяви министър Ангелкова.

В мащабната проява в Меделин (Колумбия) участват министри от над 155 държави и повече от 800 делегати от цял свят.

На високо равнище ще се проведе и съвместно заседание с Международната организация за цивилна авиация, която също е към ООН.

Възможностите за сътрудничество за увеличаване дела на китайските туристи към България и Чехия в дългосрочен план, бяха обсъдени по време на среща на министъра на туризма Николина Ангелкова и министъра на регионалното развитие на Чехия Карла Шлехтова.

Разговорът се състоя в рамките на 21-вата Генерална Асамблея на СОТ.

По време на срещата с чешкия си колега, министър Ангелкова информира, че България вече има подписан с Китай Меморандум за разбирателство в областта на туризма.

Тя подчерта, че това е не само сериозна крачка напред в партньорството между двете страни, но и ефективна мярка за превръщането на Европа в предпочитана за китайските туристи дестинация.

Чешкият министър сподели, че според официални данни 10% от китайските туристи в Европа желаят да ползват туристически услуги за около месец (28-30 дни). Това предполага комбинирани маршрути, които включват и България.

Министър Шлехтова изрази идеята Прага да се превърне в своеобразен център за пренасочване на туристопотока от Китай към различни европейски региони.

Тя изрази готовността на Чехия да увеличи броя на полетите от Прага до София и да се открие нова самолетна линия Прага-Варна. Чешкият министър допълни, че вече има директен полет Прага-Пекин.

В разговора беше изразено единодушие, че китайските туристи търсят сигурни дестинации, а България и Чехия покриват критериите им за безопасност на пребиваването.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари