България се връща към астрономическото часово време

30
Преминаваме към зимното часово време на 30 октомври
Преминаваме към зимното часово време на 30 октомври

Преминаваме към зимното часово време на 30 октомври

България се връща към астрономическото часово време, наричано също и зимно часово време, на 30 октомври 2022 г., в 4.00 часа сутринта. Корекцията на времето е с един час назад (4:00 часа става 3:00 часа). Това означава, че денонощието ще бъде с един час по-дълго.

Астрономическото часово време това, което използваме от октомври до март и затова го определяме и като зимно.

През септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложение корекциите за редуване на лятно часово време с астрономическо да бъде преустановено. Различните държави сами трябваше да изберат дали искат да останат на астрономическо време (зимно), или да отчитат часовете според лятното часово време. Решението за прекратяването на смяната на часа се отложи и не е ясно кога политиците ще вземат решение. Корекциите ще продължат със сигурност и през 2023 година - през март, а вероятно и през октомври. Правилото е, че всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври лятното часово време трябва да премине към зимно, а в последната неделя на март отново се прави корекция - към лятно.

Лятното часово време в България за първи път е въведено на 1 април 1979 г. Корекцията се използва в много държави по света, заради това, че тогава е изчислено, че се спестяват разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. Това се постига заради по-доброто съвпадане на часовете от светлата част на денонощието с активните часове за работа и тръгване за училище. Аргументите за корекцията обаче вече не са толкова валидни и потенциалната икономия на пари се поставя под съмнение, а дискомфортът, който изпитва човек заради часовата промяна също не е без значение.

Всички модерни компютри, телефони, смартфони и електронни часовници правят часовата корекция автоматично (ако това не им е изрично забранено). За часовниците със стрелки и нужна ръчна намеса за часовата корекция.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на американския политик, общественик и просветител Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал” през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    10
    RR
    ОТМЯНА НА МЕСТЕНЕТО НА СТРЕЛКИТЕ ЩЕ БЪДЕ ВЪЗМОЖНО ЕДИНСТВЕНО, КОГАТО ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ РЕШИ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ... В ОБОЗРИМО БЪДЕЩЕ НЕ ЧАКАЙТЕ ПРОМЯНА...!
  • 4
    9
    Ха ха ха
    До 7, на пролет ще те компенсират като мръднат стрелките с час напред, тогава ще работиш час по-малко за същите пари.
  • 13
    8
    Тони
    Човешките извратености са без крАй, дали има или няма икономическа полза от смяна на времето е без значение, важното е да има дискомфорт за хората, който създава здравословни проблеми, води до заболявания на нервна система и повече смърт, това е целта на болните мозъци, които се опитват да властват в света и подчиняват хората..единственото спасение е червената точка за тези заедно с наследниците им за да не се възпроизвеждат изверг след изверг.
  • 3
    7
    Гост
    Това означава ,и че такива ,като мен които дават нощни смени ще работят 1ч.в повече без да се заплати за него.
  • 8
    6
    До Чичо
    Ако излезем от НАТО и ЕС (както прокламират някои безродни национални предатели) със сигурност Ердо ще ни прилапа в неговата Империя!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари