България отчита рекордно ниски нива на контрабандни цигари

1
Данните показват рекордно нисък дял на потребление на цигари без български бандерол от 13 години насам
Данните показват рекордно нисък дял на потребление на цигари без български бандерол от 13 години насам Снимка: Агенция Митници

Данните показват рекордно нисък дял на потребление на цигари без български бандерол от 13 години насам

Потреблението на цигари без български акцизен бандерол през 2022 година остава на ниско ниво според традиционното изследване на празните опаковки от цигари. Те представляват само 1,5 на сто през четвъртото тримесечие на изминалата година. Данните от изследването бяха представени от компаниите в Инициативата срещу незаконната търговия днес пред представители на Министерство на финансите, Агенция "Митници", МВР (Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Главна дирекция "Национална полиция") и Върховна касационна прокуратура.

Отчетените данни сочат следните резултати по тримесечия за 2022 година: за първо тримесечие 2,6 на сто; второ тримесечие - 2,8 на сто; трето тримесечие - 3,1 на сто и четвърто тримесечие - 1,5 на сто.

От тютюневите компаниите заявиха, че правоохранителните институции у нас са постигнали устойчив резултат в борбата срещу незаконната търговията с цигари въпреки нестабилната и усложнена международна обстановка. Компаниите призоваха отговорните органи да запазят фокуса върху темата поради нейната значимост. Данните за четвъртото тримесечие на 2022 година сочат рекордно нисък дял на потребление на цигари без български бандерол от 13 години насам, откакто се провежда проучването със събиране и анализ на празни кутии.

За пореден отчетен период България е с най-нисък дял на нелегалния пазар на цигари от всички страни членки на ЕС, в които това изследване се провежда.

Положително се отразяват данните и върху приходите от акциз от тютюневи изделия в държавния бюджет, който благодарение на минималния нелегален пазар за първи път през 2022 г. надвишиха 3 млрд. лв., по данни на Агенция "Митници". Приходите от акцизи от тютюневи изделия в държавния бюджет имат сериозен дял от приходите в хазната, достигащ до 12 на сто от общите постъпления и формират над 50 на сто от всички приходи от акциз.

С най-голям дял сред нелегалните цигари на българския пазар са тези, чиито опаковки са маркирани за безмитна търговия, следвани от фалшификатите, копиращи известни международни марки. Сред празните опаковки са идентифицирани и кутии с неизвестни за нашия пазар марки, които се определят от типа "illicit whites" – цигари, произведени и предназначени за нелегално разпространение. Изследването отчита потребление на цигари без български акцизен бандерол във всеки от 20-те града от основната извадка на проучването, като целта е да се насочи вниманието на правоприлагащите органи към градовете, в които тези нива са над средното за страната. В два от градовете - Плевен и Благоевград, е отчетено нулево ниво на цигари без бандерол през последното тримесечие на 2022 година, което е значителен успех, пише в съобщението.

През 2022 година митническите органи са задържали, иззели и обезпечили като доказателство над 41,5 млн. къса цигари (в т.ч. пури и пурети). Това количество е средно 33 на сто повече от установените през 2021 година цигари, като за трето тримесечие установените нелегални цигари са 24 на сто повече, а в четвърто тримесечие - 55 на сто повече спрямо 2021 година. "На година база преобладава количеството задържани цигари на вътрешните граници с ЕС в зоните на ГКПП (56,05 на сто), следвано от тези – на външните граници на ЕС (39,44 на сто)" – коментира по време на форума Лъчезар Кръстев, заместник-директор на Агенция "Митници".

През 2022 година от структурите на МВР са иззети 42 175 781 къса цигари, което е с 9,2 пъти повече от иззетите цигари през 2021 година (4 559 626 къса) и 38 046 кг нарязан тютюн, или с 82,7 на сто повече от 2021 година (20 830 кг). "През месец май на територията на Ботевград и през август на територията на Варна са разбити нелегални фабрики за производство на цигари от служители на ГДБОП", съобщи на срещата Калин Литов, началник отдел "Митнически режим, данъчно-осигурителна система и културно-исторически ценности" в ГДБОП.

"Инициативата за борба с незаконната търговия“ стартира през 2010 г. В нея участват "Бритиш Американ Табако Трейдинг България" ЕООД, "Джапан Табако Интернешънъл България" ЕООД, "Импириъл Табако България" ЕООД и "Филип Морис България" ЕООД. Проучването се осъществява по метода на анализ на празни опаковки от цигари, събирани в 20 големи града на страната. В допълнение, незаконното потребление се измерва и в някои по-малки градове, резултатите за които също се представят отделно за всеки от тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари